Mentale trainer

 

Mentale trainer in de praktijk

Tegenwoordig komen vrijwel alle sporters in aanraking met mentale training tijdens hun carrière. Mentale training is erop gericht om obstakels te leren overwinnen en controle uit te oefenen op je jezelf.  

In de praktijkopleiding tot mentale trainer krijg je theorie aangereikt en leer je interventies waarmee je sporters mentaal kunt trainen. Het unieke van deze opleiding is dat je direct aan de slag gaat in de praktijk. Hiervoor werken wij samen met de jeugdopleiding van N.E.C. De cursisten krijgen ieder 2 spelers onder hun hoede en passen de interventies die zij geleerd hebben toe op de jeugdspelers. Uiteraard gebeurt dit onder begeleiding van deskundige en ervaren mentale trainers.

Is mentale training alleen geschikt voor sporters?

Nee, voor iedereen die moet presteren is het van belang om mentaal sterk te zijn. Steeds vaker worden de interventies die een mentale trainer heeft geleerd ook toegepast buiten de topsport. Je kunt hierbij denken aan toepassingsgebieden in het onderwijs, de gezondheidszorg, fitness, de politie en artiesten.

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor mensen die in de toekomst als mentaal trainer aan de slag willen of mentale training zien als een verdieping van hun vak. 

Vooropleiding

Als vooropleiding wordt HBO-niveau gevraagd. In specifieke gevallen kunnen mensen die een verleden hebben in het begeleiden van mensen of in de topsport toch deelnemen aan de opleiding. Hiervoor is een intakegesprek noodzakelijk. 

Opzet van de opleiding

De opleiding bestaat uit twee fases. In de eerste fase krijgen de deelnemers zicht op de theoretische achtergrond van mentale training. Dit houdt in dat zij geleerd krijgen hoe je een intake gesprek voert en welke hulmiddelen je daarvoor kunt gebruiken. Daarnaast krijgen de deelnemers inzicht in interventietechnieken die in de praktijk worden toegepast. Tot slot leren de deelnemers om een begeleidingsplan op te stellen. In de tweede fase van de opleiding gaan de deelnemers de interventies toepassen in de praktijk door aan de slag te gaan met hun sporters. In deze fase van de opleiding bestaan de bijeenkomsten uit supervisie op de uitvoering van het begeleidingsplan. Daarnaast wordt in deze fase tijd ingeruimd voor eigen inbreng van de cursisten en zijn er gastsprekers uit het werkveld.

Tijd & studieduur

De opleiding bestaat uit 20 bijeenkomsten die wekelijks plaats vinden op woensdagen tussen 17.00 en 21.30 uur. De eerste lesdag start op woensdag 10 januari. Er staat +/- 8 uur voor zelfstudie.

Examen & certificaat

Het examen bestaat uit het opstellen van een begeleidingsplan van een sporter. Daarnaast moet je als deelnemer in staat zijn om te reflecteren op de mentale trainingssessies en op je eigen functioneren. Bij goed gevolg en een voldoende beoordeling ontvang je een certificaat van deelname.

Plaats van opleiding

De opleiding wordt gegeven op het multifunctionele sportcomplex van NEC “De Eendracht” in Nijmegen. Je kunt parkeren op het stadionplein voor het Goffertstadion van N.E.C.

Inschrijfkosten

De inschrijvingskosten bedragen € 2795,-. Wij rekenen voor deze opleiding geen BTW. Als je de opleiding volgt voor het uitoefenen van een beroep kom je in aanmerking voor belastingteruggave. 

 

Docenten

De opleiding wordt verzorgd door Paul van Zwam en Ivo Spanjersberg. Daarnaast zijn er verschillende gastsprekers uit de topsport. Eén daarvan is oud-voetballer en voetbalcoach Gertjan Verbeek.

Paul van Zwam is na zijn opleiding aan de Vrije Universiteit en de Radboud Universiteit aan het werk gegaan bij SC Heerenveen, PSV en Chelsea FC. Zijn voornaamste taak was het opleiden van spelers en coaches in groepsdynamica en persoonlijke effectiviteit. Daarna heeft hij een wat bredere rol gekregen bij de organisatie van Feyenoord Rotterdam waar hij tien jaar invulling heeft geven aan het topsportklimaat vanuit zijn specialisatie gedrag. Op dit moment is Paul expert coach bij de KNVB, supervisor op de postdoctorale opleiding tot sportpsycholoog en begeleidt hij vanuit zijn eigen praktijk topcoaches en atleten. 

Ivo Spanjersberg is ruim 17 jaar actief in het bedrijfsleven en de topsport als coach en trainer. Zo werkte hij met diverse Olympische- en Paralympische sporter op zomer- en winterspelen. Hiernaast is hij werkzaam voor Team NL, diverse bonden en verzorgt hij mentale training op Papendal. Bij  het KCO (Koninklijk Concertgebouw Orkest) traint en coacht hij muzikanten.In de postdoctorale opleiding tot sportpsycholoog is hij supervisor en hij ontwikkelde de minor Performance and Performance Coaching aan de Fontys Hogeschool. Ivo Spanjersberg schreef diverse artikelen over het mentale aspect van sport. Met Gerald Weltevreden en Jeroen Otten schreef hij het boek ‘Slagen’ voor tennisouders.
 
Bijeenkomsten

Fase 1
1 introductie in de sportpsychologie
2 het voeren van een intakegesprek
3 interventie: doelen stellen
4 interventie: spanning
5 interventie: ontspanning
6 interventie: cognitieve herstructurering
7 interventie: zelfspraak
8 interventie: visualisatie
9 interventie: concentratie
10 interventie: aandacht
 
Fase 2
11 het opstellen van een begeleidingsplan
12-18: supervisie, reflectie op de praktijk
19: eindopdracht
20: afsluiting

Wanneer de opleiding is afgerond ontvang je een praktijkreferentie. Deze referentie kun je gebruiken in je communicatie naar toekomstige opdrachtgevers. In de referentie staan de opleiders uit de praktijk garant voor de kwaliteit van de opleiding: Iddo Roscher: Hoofd opleiding NEC/ FC Oss, Gertjan Verbeek: UEFA PRO en Paul van Zwam: sportpsycholoog

 

Danny Hesp

#VVCS helpt @oranjevrouwen in onderhandelingen over financiële vergoedingen. Lees; vvcs.nl/nieuws/1772-le…

10 uren geleden reply retweet favorite
Danny Hesp

#VVCS helpt @oranjevrouwen in onderhandelingen over financiële vergoedingen. Lees; vvcs.nl/nieuws/1772-le…

10 uren geleden reply retweet favorite

Succesvolle afronding pilot-opleiding Effectief Vergaderen

IMG 2288
Afgelopen woensdag hebben alle deelnemers de Post-HBO opleiding Effectief Vergaderen binnen KNVB-commissies succesvol afgerond.

Lees meer...

Voor onze statistieken en om de website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent. Lees hier meer.

Sluiten