Bizarre dopingstraf: Melvin Plet levenslang geschorst

20 juni 2006

Oud-profvoetballer Melvin Plet (31) is levenslang geschorst wegens het ten tweede male overtreden van de dopingreglementen. De oud-speler van onder meer Roda JC verscheen niet bij de dopingcontrole van zijn zaalvoetbalclub Malabata. Dat was niet vreemd want Plet zat geblesseerd op de tribune.

Melvin Plet speelde tussen 1995 en 2002 voor achtereenvolgens Dordrecht ’90, Roda JC en TOP Oss 134 competitiewedstrijden. Nadat hij terugkeerde naar de amateurs werd Plet voor een half jaar geschorst voor het nemen van een afslankmiddel, waarvan een bestanddeel op de lijst van verboden middelen bleek te staan.

Als zaalvoetballer van Malabata was Plet al geruime tijd geblesseerd. De wedstrijd tegen Fermonia Boys bezag hij dan ook vanaf de tribune. Na afloop ging Plet naar huis. Later hoorde hij dat hij op de dopingcontrole had moeten verschijnen omdat zijn secretaris hem – geblesseerd of niet – toch op het wedstrijdformulier had gezet.

Het reglement stelt het niet verschijnen op een dopingcontrole gelijk aan het positief bevonden worden. En dus werd Melvin Plet volgens de nieuwe WADA-reglementen levenslang geschorst voor een tweede overtreding van het dopingreglement.

Melvin Plet heeft inmiddels de VVCS in de arm genomen. De spelersvakbond gaat in beroep tegen de uitspraak van de tuchtcommissie.

Advocaat Wil van Megen: ‘Onlangs heeft de FIFA zich uitgesproken voor individual case management. Daar is hier natuurlijk geen sprake van. Er is bij deze uitspraak totaal niet gekeken naar de individuele omstandigheden.’