Ajax ergert zich aan gedrag spelersmakelaars

8 mei 2001

Het gedrag van spelersmakelaars rond het jeugdcomplex De Toekomst heeft Ajax tot beschermende maatregelen gedwongen. Vorige week is er een brief uitgegaan naar alle spelersmakelaars in Nederland met een drietal gedragsregels waaraan zij zich voortaan dienen te houden. De steeds agressievere wijze waarop jeugdspelers benaderd worden, zorgt voor onderlinge spanningen in de verschillende jeugdselecties.
Steeds vaker duiken ze op, de mannen met de stoïcijnse kennersblik, lange jassen en zaktelefoons. Steeds jonger zijn de spelers die benaderd worden. Met voetbalschoenen en scooters worden ze verleid om zich voortaan professioneel te laten begeleiden.

Ouders van vijftienjarigen zeggen het eigenlijk belachelijk te vinden, dat hun zoon al een zaakwaarnemer heeft, maar verontschuldigen zich dat het kennelijk niet meer zonder kan. Andere ouders verzetten zich en zijn verbolgen over de wijze waarop de jeugdspelers benaderd worden.

Op deze leeftijd moeten jongens zich slechts met voetbal en niets dan voetbal bezighouden. Door de veel te vroege kennismaking met de commercie raken selecties verscheurd, drijft jaloezie tot tweespalt en is de spanning tussen de ouders langs de kant vaak voelbaar.

Ajax zag het gebeuren, maar wist niet wat te doen. De Toekomst zou een veilige thuisbasis moeten zijn voor de Ajacieden, maar veranderde langzaam in een vogelvrije zone.

Met een drietal maatregelen hoopt Ajax de situatie nu enigszins te kunnen normaliseren. Spelersmakelaars zijn nog altijd welkom op De Toekomst, zo stelt Ajax in de brief, maar alleen rond het veld en in de kantine, niet in de kleedkamers!

Spelersmakelaars mogen jeugdspelers of hun ouders ook niet langer op De Toekomst zelf benaderen, dat dient – als het niet tegen te houden is – elders te gebeuren.

En tenslotte zijn de spelersmakelaars verplicht om, als er een overeenkomst is gesloten met een jeugdspeler, dit te melden bij de verantwoordelijke directeur, in dit geval Leo Beenhakker.

Met deze maatregelen hoopt Ajax de status van De Toekomst als puur voetbalbolwerk te kunnen herstellen.

Het is opvallend dat juist deze week in het maandblad Johan een lang artikel verscheen over de irritatie van Ajax ten opzichte van mister Ajax, Sjaak Swart.

Namens Pro Active, het makelaarskantoor waar oud-Ajacieden Jesper Olsen en Soren Lerby de dienst uitmaken, benadert Swart tegenwoordig jonge Ajax-talenten. Hij heeft er al bijna een heel elftal ondergebracht.

In het artikel laat penningmeester Van Os weten het gênant te vinden dat Swart zich als oer-Ajacied met deze werkzaamheden bezighoudt. Swart zou in aanmerking komen om lid van verdienste te worden, maar zolang hij zich inlaat met deze praktijken, die niet de belangen van Ajax dienen, kan daar geen sprake van zijn.