De Nederlanders in de Bundesliga

27 mei 2001

Niels Oude Kamphuis, Marco van Hoogdalem en Youri Mulder hebben het seizoen toch met een prijs afgesloten. Hun club Schalke 04 won met 2-0 van Union Berlin in de bekerfinale, waarmee het seizoen in Duitsland traditioneel werd afgesloten. De prestaties van de elf Nederlanders in de Bundesliga op een rij gezet.
In de Bundesliga kwam MARCO VAN HOOGDALEM 24 keer voor Schalke in actie, waarin hij 2 keer scoorde. NIELS OUDE KAMPHUIS kwam na een langdurige blessure tot 16 wedstrijden. YOURI MULDER fungeerde voornamelijk als stand-in voor de spitsen Sand, Mpenza en Asamoah. Mulder kwam dit seizoen 21 keer uit voor Schalke, waarvan 19 keer als invaller. Hij scoorde 1 keer.

ALFRED NIJHUIS werd bij Borussia Dortmund op 35-jarige leeftijd nog slechts sporadisch ingebracht door zijn coach Matthias Sammer: 14 keer. Te weinig naar de zin van Nijhuis die volgend jaar in de Tweede Bundesliga bij Karlsruher SC speelt.

NICO JAN HOOGMA kwam 31 keer uit voor Hamburger SV, hij scoorde 1 doelpunt. ERIK MEIJER (foto) kwam in de winterstop over van Liverpool en scoorde in 12 wedstrijden 3 keer. Zijn doelpunt op 17 februari 2001 tegen Borussia Dortmund was zijn eerste sinds 14 november 1998.

Ook FRANK VERLAAT keerde weer terug naar de Bundesliga. Hij kwam 19 keer in actie voor Werder Bremen waarin hij 1 keer scoorde.

Net als bij Schalke speelden bij Hertha BSC Berlin drie Nederlanders. BRYAN ROY kwam tot de winterstop tot 8 wedstrijden waarin hij 1 scoorde, alvorens hij naar NAC vertrok. DICK VAN BURIK was een vaste waarde. Hij speelde 29 keer waarin hij 2 keer scoorde. ROB MAAS was pas aan het eind van het seizoen fit en speelde uiteindelijk nog 6 keer, waarin hij trainer Röber wist te overtuigen van zijn waarde.

Doelman REIN VAN DUIJNHOVEN speelde een uitstekend seizoen voor Vfl Bochum (33 wedstrijden), waarin hij echter degradatie niet wist te voorkomen.

De plaats van Bochum in de Bundesliga zal ingenomen worden door het gepromoveerde Borussia Mönchengladbach. Ook daarin drie Nederlanders: QUIDO LANZAAT speelde 8 keer, BERTHIL TER AVEST 20 keer (1 doelpunt) en de in Nederland onbekende ARIE VAN LENT speelde 34 van de 36 wedstrijden, waarin hij 14 keer scoorde.