Nederlanders in de Primera Division

19 juni 2001

Door een mooi passje op Rivaldo, die vlak voor tijd met een schitterende omhaal de kans op Champions League-voetbal openhield, eindigde het seizoen voor Frank de Boer toch nog met een lach. Een lang seizoen zit erop, voor Barcelona rest volgende week nog de halve finale voor de beker tegen Celta de Vigo en daarna wellicht nog de finale. Een overzicht van de negen Nederlanders in de Spaanse competitie.
De onrust die het hele jaar bij Barcelona merkbaar was, had vooral zijn invloed op BOUDEWIJN ZENDEN. De flankspeler werd wekenlang in onzekerheid gehouden over een transfer naar Lazio Roma, bleef uiteindelijk toch gewoon in Barcelona, waar hij slechts tien keer in actie kwam, zonder te scoren.

MICHAEL REIZIGER was niet altijd een basisspeler maar kwam toch nog tot 25 wedstrijden.

MARC OVERMARS had een stroeve start bij zijn nieuwe club, maar vond steeds beter zijn draai en wist uiteindelijk 8 keer te scoren in 31 wedstrijden.

In evenveel wedstrijden kwam PATRICK KLUIVERT tot 17 doelpunten. Regelmatig bewees hij dit jaar een absolute wereldspits te zijn, al was het Rivaldo die op de beslissende momenten de hoofdrol opeiste. Smet op zijn seizoen was bovendien de onnodige handsbal tegen Liverpool, die het missen van de UEFA Cupfinale tot gevolg had.

FRANK DE BOER speelde 35 wedstrijden, waarin hij 3 keer scoorde. Exact dezelfde cijfers waren er voor PHILLIP COCU, die echter met de Europacup-wedstrijden erbij op maar liefst 49 duels kwam. En daarmee was de constante middenvelder de Barcelona-speler met de meeste wedstrijden achter zijn naam.

Hoogst geëindigde Nederlander was dit jaar toch weer ROY MAKAAY, die met Deportiva La Coruna op de tweede plaats eindigde. Makaay begon het seizoen met een aan het EK overgehouden blessure maar kwam in 29 wedstrijden uiteindelijk toch weer aan het indrukwekkende aantal van 16 doelpunten.

Minst opvallende Nederlander in Spaanse dienst was afgelopen seizoen KIKI MUSAMPA, die bij Malaga (8ste geëindigd) geruisloos 11 wedstrijden speelde, waarin hij 3 keer wist te scoren.

Onopgemerkt was het seizoen van JORDI CRUIJFF zeker niet. Alaves betaalde aan het eind van het seizoen de tol voor de Europacup-successen, en eindigde tenslotte op de 10e plaats. Jordi kwam 35 keer in actie en scoorde 3 maal.