Nederlanders in de Serie A

20 juni 2001

Het was geen glorieus jaar voor de Nederlanders in het Italiaans voetbal. Het aantal spelers bereikte een dieptepunt sinds vele jaren – slechts drie landgenoten kwamen in actie – en successen waren er voor hen niet weggelegd.
De cijfers van EDWIN VAN DER SAR laten op zich weinig te wensen over. De doelman miste in 34 wedstrijden geen minuut, hij werd de minst gepasseerde keeper van de Serie A (27 keer slechts) en zijn club eindigde uiteindelijk tweede.
Maar Van der Sar kreeg rond de uitschakeling in de Champions League veel kritiek te verwerken. En laat in het seizoen werd zijn fout vlak voor tijd tegen Roma hem ook zwaar aangerekend. Roma kwam daardoor nog op 2-2, waarmee het Juve net de punten ontfutselde die de club op het laatst tekort kwam.

EDGAR DAVIDS speelde een goed jaar (26 wedstrijden, 1 doelpunt) voor Juve, maar alles werd natuurlijk overschaduwd door zijn schorsing vanwege een te hoog nandrolon-gehalte. Ook zijn rode kaart in het Champions League-duel tegen HSV (net als Zidane) frustreerden de Europese ambities van de Oude Dame.

CLARENCE SEEDORF wist zich niet te onttrekken aan de onrust die Inter al jaren kenmerkt. Maar liefst 30 (!) spelers werden er afgelopen seizoen ingezet. De 25 keer dat Seedorf in actie kwam was dat dan ook zelden voor de volle 90 minuten. Seedorf scoorde twee keer, waarvan één op de laatste speeldag van afgelopen zondag.

De vierde Nederlander in de Serie A, HENRY VAN DER VEGT van Udinese, kwam vanwege een hardnekkige blessure het afgelopen seizoen niet in actie.