Jong Oranje naar de laatste zestien

25 juni 2001

Door een 3-2 overwinning op Ethiopië plaatste Jong Oranje zich op het WK in Argentinië bij de laatste zestien. Het derde Nederlandse doelpunt kwam van de voet van de 17-jarige Klaas Huntelaar. Een portret van een spits voor de toekomst.
Het leven van Klaas-Jan Huntelaar (‘Zeg maar Klaas’) gaat in hoog tempo richting top. Een jaar terug haalde PSV hem weg bij De Graafschap, waar hij zich nog in een betrekkelijke rust ontplooide. ‘Qua mentaliteit ligt PSV me beter dan clubs uit het westen. Buiten Twente heb ik trouwens van andere clubs ook niks gehoord.’

Vader Dirk Jan Huntelaar gaf zijn zoon als vijfjarige peuter op als lid van HenK, de club uit Hummelo en Laag-Keppel. Op tienjarige leeftijd koos Klaas – op 12 augustus 1983 geboren in Drempt – vervolgens voor De Graafschap, in het op fietsafstand gelegen Doetinchem.

Vitesse kaapte team- en leeftijdgenoot Jhon van Beukering weg uit Doetinchem; PSV voelde zich vorig jaar meer aangetrokken tot Klaas Huntelaar. Hij was, bijna zeventien, in Eindhoven voorbestemd voor de A1, met af en toe een uitstapje naar het tweede team. In de jeugd ging hij vlot door met scoren: 25 goals in 24 duels, met nog eens twee in ongeveer vijf wedstrijden in het tweede. Een keer mocht hij sfeer snuiven in de A-selectie, tijdens de winterstop op de Canarische Eilanden. ‘De eerste twee dagen moest ik wennen aan het hogere tempo. Ik kreeg er steeds meer plezier in en ik merkte dat ik aardig kon meekomen. Ik heb nog meegedaan in een van de twee kleine oefenpartijen tegen de amateurs van AFC, die daar ook waren. Ik speelde in de spits, met Bruggink achter me. Kezman was geblesseerd’’.

Direct na het seizoen van PSV reisde Huntelaar eerst met Jong Oranje (onder 19 jaar) mee naar het sterk bezette toernooi van Toulon en daarna met Oranje onder 20 jaar naar het WK in Argentinië. Een schitterende ervaring, hoewel Huntelaar er na Toulon doorheen zat en naar vakantie snakte. Een WK laat je echter niet schieten.

De laatste oefenwedstrijd in Argentinië werd met 1-0 gewonnen door een doelpunt van de Achterhoeker. In de eerste groepswedstrijd startte Klaas Huntelaar in de basis. Hij produceerde een fraaie omhaal en zette Rafaël van de Vaart alleen voor de keeper, maar werd in de rust toch vervangen door Thijs Houwing, omdat Van Gaal de Twentenaar balvaster achtte. Het mocht echter niet baten: Oranje verloor met 3-1 van Costa Rica.

Voor de tweede wedstrijd tegen Ecuador was Huntelaar buiten de ploeg gelaten. Hoewel Nederland het grootste deel van de wedstrijd op voorsprong stond, mocht Jong Oranje qua veldspel niet mopperen met het uiteindelijke 1-1 gelijkspel.

In de derde wedstrijd mocht Huntelaar na rust weer zijn opwachting maken. Hij scoorde in een fase dat Oranje het moeilijk had met links de bevrijdende 3-1. Daardoor werd de winst veiliggesteld. Donderdag speelt Nederland in de achtste finales in Buenos Aires tegen Angola.

Volgens John Lammers, die de PSV-er namens de VVCS nu een jaar begeleidt bij zijn klim naar de top, schuilt in Huntelaar een spits in de stijl van Marco van Basten. Met dezelfde aanleg en potentie, maar vanzelfsprekend nog enige jaren onderweg naar een hoog niveau. ‘Hij kan al heel veel. Is doelgericht, kan koppen, beschikt over een heel goede techniek en inzicht, wil altijd winnen, meer scoren en is al behoorlijk slim. Hij laat zich ook niet zo makkelijk gek maken. Qua balaanname doet hij me denken aan Van Basten, maar natuurlijk moet alles nog beter worden’, luidt het tussenrapport van John Lammers.

Huntelaar was vroeger echter vooral fan van Gullit: ‘Vraag me niet waarom. Misschien omdat mijn broertje graag Van Basten wilde zijn. Maar Bergkamp heeft me altijd het meest aangesproken. Inderdaad, meer een nummer tien dan een spits. Hij is bovendien een mooie voetballer’, aldus de 1.83 meter lange schutter, die met 70 kilo nog aan spiermassa zal moeten winnen. Twee keer per week volgt hij al een specifieke krachttraining, mede in het belang van zijn nog iets te langzame startsnelheid. ‘De eerste drie meter moeten sneller. Als ik eenmaal op gang ben, ben ik net een diesel.’

PSV heeft voor Klaas Huntelaar de eerste training alweer gepland op 18 juli, nog geen tien dagen na de finale op het WK. Hij is vooralsnog ingedeeld bij de groep van het (nieuwe) belofteteam onder 23 jaar, het alternatief voor het tweede elftal. ‘Ik zit niet bij de A-selectie. Natuurlijk is dat jammer. Het wordt een belangrijk jaar voor me. Ik wil bewijzen dat ik kan doorschuiven naar de A-selectie. Ik moet constant goed spelen, dan komt dat vanzelf. Maar voorlopig kunnen we hier in Argentinië nog leuke dingen doen.’