Ricky van Wolfswinkel in Oranje onder 21

10 oktober 2008

Een van de verrassende nieuwkomers in het nog prille seizoen is ongetwijfeld de 19-jarige Vitesse-spits Ricky van Wolfswinkel. Als we hem bellen blijkt hij in de Oekraïne te zitten.

´We zitten hier in trainingskamp. Ik ben voor het eerst uitgenodigd voor het Nederlands belofte-elftal, het vroegere Nederlands elftal onder 21 jaar. Morgen spelen we tegen de Oekraïne.´

Het gaat echt snel met je!
‘Ja. In mijn jeugd werd ik eigenlijk nooit voor vertegenwoordigende elftallen uitgenodigd. Toen ik in februari bij de selectie van Vitesse kwam, kreeg ik voor het eerst een uitnodiging voor Oranje onder 19 jaar. Dit is nu weer een stapje hoger.´

Welke aanvallers heb je daar om je heen in de Oekraïne?
‘We zitten hier met Stef Nijland, Diego Biseswar en mijn ploeggenoot Alexander Büttner. Sterke jongens, maar ik hoop toch mijn speelminuten te krijgen.’

Die wens sprak je ook bij Vitesse uit. Maar nu sta je daar gewoon vast in de basis.
‘Dat is zo. Na de voorbereiding koos de trainer aanvankelijk voor Mads Junker. Daar had ik uiteraard geen moeite mee, ik hoopte op speelminuten bij invalbeurten. Maar het is anders gelopen…’

 Je was de afgelopen twee jaar de landelijke topscorer van de eerste divisie A-junioren. Nu heb je er in de eredivisie ook alweer twee in liggen. Terwijl er toch een behoorlijk niveauverschil moet zijn.
‘Dat is er ook. Waar je in de jeugd 5 kansen op een doelpunt kreeg, zijn er dat in de eredivisie nu nog maar 2 per wedstrijd. Voor de rest is het hetzelfde: je moet als spits scoren als het kan.’

Jij bent, ook qua mentaliteit, een pure spits?
‘Ik kan wel op andere posities spelen, maar dan moet ik meer nadenken. In de spits gaat bij mij alles volgens automatismen.’

Je wordt momenteel begeleid door je voormalige trainer.
‘Ja, dat klopt. Louis Laros van de VVCS heeft me nog bij Vitesse C1 getraind. Toen ik mijn eerste contractje kreeg heb ik hem meteen ingeschakeld. Een kwestie van vertrouwen, dat voelt heel goed.’

Het Beloftenelftal heette voorheen het Nederlands elftal voor spelers onder 21 jaar en vormt een tussenstap van Onder 19 naar Jong Oranje. Het team voor spelers geboren op of na 1-1-1988 speelt geen kwalificatiewedstrijden, maar louter oefenduels. Voor het Beloftenelftal zijn onder andere ook Eelco Horsten, Olivier ter Horst (PSV), Vito Wormgoor, Barry Maguire (FC Utrecht) en Siem de Jong (Ajax) geselecteerd, allen worden, net als Van Wolfswinkel, begeleid door de spelersbegeleiders van de VVCS.
Ook voor Oranje-19 zijn een groot aantal spelers uit de VVCS begeleiding geselecteerd; Jeffery van Nuland (RKC Waalwijk), Luuk de Jong (De Graafschap), Lars Hutten, Kay Velda (PSV) en Randy Wolters (FC Utrecht). Zij spelen, na de winst gisteren op Litouwen, morgenavond een wedstrijd in en tegen Luxemburg.