Jong Oranje in kwartfinale uitgeschakeld

2 juli 2001

Jong Oranje is op het WK onder de 20 jaar in Argentinië in de kwartfinale uitgeschakeld. Egypte versloeg de ploeg van bondscoach Louis van Gaal met 2-1.
In de aanloop naar het WK in Argentinië werd er in de media voortdurend teruggeblikt op het WK van 1983 in Mexico. De groep met onder meer Marco van Basten, Gerald Vanenburg, John van ’t Schip en Mario Been werd daar, na een aantal wervelende wedstrijden, in de kwartfinale uitgeschakeld door Argentinië. De jongens van Kees Rijvers legden daar de basis voor de EK-triomf van 1988.

Het was vooraf verleidelijk om de huidige generatie te vergelijken met de lichting van 1983. Ook hier weer een aantal grote beloften – met Rafael van der Vaart en Arjen Robben als bekendste exponenten -, de bondscoach die zelf de leiding op zich nam en Latijnsamerika als strijdtoneel.

Voor een deel herhaalde de geschiedenis zich. Want net als in 1983 – het geboortejaar van een groot aantal internationals van de huidige groep – sneuvelde Oranje in de kwartfinale, en weer waren er rode kaarten (Van der Vaart en Heitinga) en weer was de teleurstelling groot.

Maar anders dan in 1983 viel er op de nederlaag nu weinig af te dingen. Egypte was de sterkere ploeg en won zeer verdiend met 2-1. Ook in eerdere wedstrijden had de tegenstander zich minimaal gelijkwaardig getoond aan Oranje.

Met twee nederlagen, twee overwinningen en een gelijkspel reist Oranje weer terug naar Nederland. Oranje was met een zeer jonge selectie naar Argentinië afgereisd, waardoor moeilijk is in te schatten waar Oranje staat in vergelijking met de andere grote voetballanden.

Ver, zal Van Gaal zeggen, want Italië, Engeland en Spanje waren niet eens op het toernooi aanwezig, Duitsland was al eerder uitgeschakeld en ook Frankrijk en Brazilië vlogen er in de kwartfinale uit. Bovendien ging het niet om de prijzen, maar om het leren. En dat het avontuur leerzaam is geweest voor de toekomstige internationals zal niemand ontkennen.

Favoriet Argentinië, dat Egypte in de groepswedstrijden met 7-1 versloeg, komt nu in de halve finale uit tegen Paraguay.
In de andere halve finale stuit Egypte op Ghana (met Ajacied Anthony Obodai), dat verrassend Brazilië uitschakelde.