VVCS tekent charter met alle belangrijke voetbalorganisaties in Nederland

18 mei 2009

VVCS voorzitter Danny Hesp heeft gisterenmiddag in de Rotterdamse Kuip namens de spelers een charter ondertekend waarin de spelers verklaren zich in te zetten voor een betere maatschappij.

Tot de organisaties die de intentieverklaring ondertekenen behoren de KNVB, de VVCS, de CBV (coaches betaald voetbal), de Eredivisie, de Eerste Divisie, de BSBV (scheidsrechters betaald voetbal) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Namens Oranje en alle aanvoerders zette ook international Giovanni van Bronckhorst zijn handtekening. Loes Geurts, keepster van het Oranje dames elftal deed dat namens het vrouwenvoetbal.

Drijvende kracht achter het initiatief is de Stichting Meer dan Voetbal. Deze stichting is vier jaar geleden opgericht door de KNVB, de Eredivisie en de Eerste Divisie. Doel van de stichting is het voetbal te stimuleren meer werk te maken van zijn maatschappelijke rol. “Er is reeds veel bereikt, maar er valt nog voldoende te verbeteren. Kijk bijvoorbeeld naar het gedrag op en rond de velden,” zegt Edu Jansing, directeur van de Stichting Meer dan Voetbal. “Het is een grote stap voorwaarts dat het voetbal nu collectief zijn verantwoordelijkheid neemt. Alle relevante hoofdrolspelers in het voetbal hebben zich nu gecommitteerd aan het bevorderen van een meer maatschappelijk voetbal.”

Op initiatief van de VVCS hebben alle belangrijke partijen in het voetbal (betaald en amateur) zich verenigd in het programma Sportiviteit & Respect. Belangrijkste doelen van het programma zijn: 1. het stimuleren van sportief gedrag, 2. het tegengaan van ongewenst gedrag en 3. het bewust maken van de actoren binnen de voetbalsport van hun eigen voorbeeldfunctie. Met ingang van het voetbalseizoen 2009/2010 zullen de eerste maatregelen op en rond de velden zichtbaar worden. Bondsvoorzitter van de KNVB Michael van Praag heeft dit programma tot speerpunt van zijn beleid gesteld.