Sepp Blatter beantwoordt vragen spelers

16 september 2009

Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord)

“Waarom steunt FIFA de WADA Code, als deze code een inbreuk is op het privéleven van spelers? Doping is een te verwaarlozen probleem in het professionele voetbal, dus deze regels zijn buiten proportie.” 

Blatter: “Voetbal is al een uitzondering want we hebben met WADA een overeenkomst uitonderhandeld, waarbij voetballers niet verplicht zijn om 365 dagen per jaar ieder uur bij te houden waar ze verblijven zoals andere atleten in individuele sporten.

Op dit moment komen we in het geweer tegen de wetgeving in individuele landen die vaak niet in lijn zijn met de meer soepele benadering die door WADA is geaccepteerd.

Dat is voornamelijk het geval in Duitsland en Frankrijk. Maar we zijn sportmensen en dus vechten we door om een eind te maken aan deze heksenjacht. Niet alle voetballers zijn verdachten, zoals sommigen ons willen doen geloven, want in wat voor maatschappij zouden we leven als bijna iedereen verdacht zou zijn? Ik dacht dat zulke samenlevingen niet meer bestonden, of hooguit in één of twee landen in deze wereld. Wij zijn geen verdachten in sport, al blijven we onderhevig aan straffen als we de fout ingaan. WADA zou geen politiemacht moeten zijn, maar meer een bewaker van de dopingtempel. Een bewaker, geen politieman.,

 

 

John Terry (Chelsea)

 

“Wat is het standpunt van de FIFA inzake het gebruik van technische hulpmiddelen voor scheidsrechters en assistenten?”

 

Blatter: “Samen met het Internationale Bestuur, hebben wij verklaard dat als wij in het bezit waren van een technische oplossing voor doellijnsituaties, of een andere oplossing hadden, wij deze direct zouden toepassen. Maar het moet een 100% precieze, eerlijke en snelle oplossing zijn omdat voetbal een sport is van momenten. In Zuid-Afrika, na de afgekeurde goal van Kaka tijdens de finale van de Confederations Cup, dacht ik zelf dat de bal de doelijn had gepasseerd. Stelde een Italiaanse journalist mij een vraag: “President, in tennis hebben ze de oplossing gevonden. Je kijkt naar de lijn en je weet of de bal deze is gepasseerd.” Ik moest hem uitleggen dat tennis een eendimensionale sport is en voetbal een driedimensionale sport waar wij te maken hebben met breedte, lengte en hoogte. Het is ingewikkelder dan alleen maar kijken of de bal de lijn heeft geraakt of niet. Het tweede verschil is dat, bij tennis, het spel automatisch wordt gestopt, maar bij voetbal gaat het spel door. Tijdens de proeven met de Hawk Eye in de Engelse derde divisie, werden zeven camera’s geplaatst aan beide zijde van de goal. Maar, vreemd genoeg, toen één van de camera’s de bal niet meer kon waarnemen werd het nemen van een beslissing onmogelijk. Toen alles wel werkte duurde het 5 secondes om tot een beslissing te komen. 5 seconden, dat is genoeg tijd om van het ene doel naar het andere doel te komen en een doelpoging te kunnen creëren. Stel je voor dat wij op dat moment het spel stilleggen. Wij moeten met iets beters komen, dat is duidelijk, en tot die tijd experimenteren wij met twee extra scheidsrechters.

 

 

Thierry Henry (Barcelona)

 

“Als een scheidsrechter wordt geraakt door een attribuut vanuit het publiek wordt een wedstrijd gestaakt. Als een speler echter wordt geraakt gebeurd er niets. Moeten wij niet samen afspreken dat bij dit soort gevallen dezelfde consequenties volgen en dat de wedstrijd wordt gestaakt zodra ook een speler wordt geraakt?”

 

Blatter: “Het eerste wat gezegd moet worden is dat niemand spelers of scheidsrechters moet gaan molesteren, en als dat het geval is, dan worden dit soort voorstellen overbodig.

Maar nogmaals, als een wedstrijd wordt gestaakt, dan zijn er altijd mensen die misbruik maken van de situatie en de spelers onjuist bejegenen. Hoeveel keer zijn, van de duizenden wedstrijden die wekelijks worden gespeeld, scheidsrechters slachtoffer geworden van geweld het afgelopen seizoen. Thierry gaat te ver in deze. Vraag hem mij te ontmoeten, en dan leg ik hem dat uit. (Vraag aan de aanwezigen) “Weet iemand hoe vaak een scheidsrechter wordt gemolesteerd tijdens een internationale wedstrijd, hoe vaak een wedstrijd om die reden is gestaakt?” (geen reacties) Ik weet dat het gebeurt in lagere divisies, of op amateur niveau.