Ontslag Van Galen ongedaan gemaakt

7 juli 2001

Martijn van Galen uitte zijn onvrede over een wissel in zijn laatste wedstrijd voor RBC iets te opzichtig naar de mening van de Roosendaalse clubleiding. De club ontsloeg de aanvaller op staande voet, waardoor RBC meende dat het zijn financiële verplichtingen voor de laatste twee maanden niet meer hoefde na te komen. Buitenproportioneel, oordeelde de VVCS met de aanvaller en tekende beroep aan. Met succes: het ontslag van de aanvaller werd door de Arbitragecommissie van de KNVB niet ontvankelijk verklaard.
Irritaties stapelden zich gedurende het gehele jaar op tussen Martijn van Galen en de Roosendaalse clubleiding. De speler begreep dat het beter was om een nieuwe club te zoeken en tekende in april voor KV Mechelen. Maar in de laatste wedstrijd voor RBC werd het de aanvaller even teveel. Zijn vernederende wissel vlak voor tijd, de provocaties van de eigen sponsors (!), voor een moment was het teveel gevraagd om zijn teleurstelling voor zich te houden.

De clubleiding liet kennelijk haar oren hangen naar de sponsorbelangen en ontsloeg Van Galen op staande voet.Van Galen schakelde de hulp in van de VVCS en namens de spelersvakbond kaartte mr Wil van Megen van FNV Ledenservice de zaak aan bij de Arbitragecommissie van de KNVB.

Het ontslag stond in geen verhouding met de actie van de speler, meende de vakbond. Het was wel een erg makkelijke oplossing ten opzichte van de speler, die volgend jaar toch vertrokken zou zijn.

Op de zitting in Zeist werd Van Galen en de VVCS door de Arbitragecommissie van de KNVB volledig in het gelijk gesteld. Overigens bleek op de zitting dat Van Galens eigen trainer Maaskant met het ontslag in zijn maag bleek te zitten. De Arbitragecommissie meende dat er geen enkele rechtvaardiging te vinden was voor het gegeven ontslag op staande voet. De club werd verplicht alsnog alle financiële verplichtingen na te komen ten opzichte van de aanvaller.

Van Galen en de VVCS toonden zich uiterst tevreden over de uitkomst. Met een gezuiverd blazoen kan Martijn van Galen deze maand een nieuwe start maken bij KV Mechelen.