Kees Luijckx belangrijk voor NAC Breda

27 september 2010

Kees Luijckx maakte afgelopen zomer de overstap van AZ naar NAC Breda. Zaterdag bewees hij zijn waarde voor zijn nieuwe club, met twee fraaie vrije trappen tegen Willem II. Na drie maanden in Noord-Brabant is het tijd om even bij te praten. ‘Het is lekker om belangrijk te zijn.’

 

 Hoe kijk je aan tegen je start bij NAC Breda?

‘Allereerst was ik natuurlijk verrast door de financiële positie waarin de club verkeerde nadat ik mijn contract had getekend. De club moest een pas op de plaats maken in plaats van een stap vooruit. Ik hou me eerlijk gezegd niet zoveel met de financiële positie van de club bezig en focus me volledig op het voetbal. Ik heb geleerd me niet druk te maken over zaken waar ik geen invloed op heb. Mijn eigen ontwikkeling als voetballer heb ik wel zelf in de hand en daar focus ik me op. Na een moeizame start door een vervelende ontstoken teen, begin ik me met de dag fitter te voelen en dat zie je terug in de wedstrijden.’

 

Je bent gehaald door Robert Maaskant, maar die vertrok een maand geleden plots naar het Poolse Wisla Kraków. Inmiddels is hij opgevolgd door John Karelse en Gert Aandewiel. Hoe heb je deze trainerswissel ervaren?

‘Het vertrek van Maaskant was voor mij een verrassing, zoals voor iedereen in de selectie. In de voetballerij weet je echter dat trainers passanten zijn. Bij de nieuwe trainers moest ik mezelf weer opnieuw bewijzen en voor mijn plekje strijden. Ik heb daar geen problemen mee. Ik ben positief over beide trainers. Op de momenten dat het kan staan ze middenin de groep, maar als het nodig is staan ze er absoluut boven. Bovendien vullen ze elkaar qua karakter prima aan. Ze hebben het respect van de spelersgroep.’

 

Tijdens de 2-1 overwinning op Willem II was er onenigheid over de hiërarchie bij het nemen van vrije trappen. Wat zijn jullie afspraken?

‘De afspraken stonden duidelijk op papier. Ik ben de aangewezen persoon voor vrije trappen. Maar voor de buitenwereld vond ik het heel vervelend en amateuristisch overkomen. Het maakte me ook echt boos. Normaal gesproken is het dodelijk voor je concentratie. Zoiets legt onnodig veel druk op de nemer van de vrije trap. Natuurlijk is het is vervolgens lekker dat ik die vrije trap binnen schiet. Bij de volgende vrije trap was er vooraf geen discussie meer en schoot ik de bal tegen de lat. De bal ketste nog net op de doellijn en stuiterde terug het veld in, maar Joonas Kolkka was heel attent en scoorde. Het is lekker om belangrijk te zijn voor het team.’

 

Wat is de doelstelling van NAC Breda, en wat is jouw persoonlijke doelstelling voor dit seizoen?

‘We staan nu op de achtste plaats en voldoen daarmee zeker aan de doelstelling, het zal een hele klus worden deze plaats vast te houden. Maar daar gaan we zeker voor. Persoonlijk wil ik elke dag keihard trainen om beter te worden. Nu ik fysiek steeds beter word, wil ik belangrijk en bepalend zijn voor het team.’