CSR komt voor het eerst bijeen in nieuwe samenstelling

30 september 2010

Topcoaches missen voor “open doel”

 

Woensdag 29 september werd de eerste reguliere CSR vergadering van het seizoen 2010-2011 gehouden. Qua samenstelling is de CSR ingrijpend gewijzigd. Martijn Reuser is gestopt met betaald voetbal. Sander van Gessel en Maikel Aerts zijn actief in het buitenland, Geoffrey Galata komt met FC Oss uit in de topklasse en Sjors Verdellen kon de CSR niet langer combineren met zijn werkzaamheden naast het voetbal.

 

Evgeniy Levchenko (Willem II) keert terug in de CSR na een kort verblijf in Rusland. Nieuwe leden in de CSR zijn Koen van der Laak (FC Groningen), Alje Schut (FC Utrecht) en Mark-Jan Fledderus (Heracles – Almelo). De CSR kent nog één vacature, welke zij op korte termijn hoopt in te kunnen vullen. Gebleven zijn Jim van Fessem (NAC-Breda), Rudy Jansen (Cambuur-Leeuwarden), Sjoerd Winkens (Helmond Sport), Robert van Boxel (Cambuur-Leeuwarden) en Niek Ripson (RBC-Roosendaal). Als niet actieve spelers maken ook Danny Hesp (voorzitter), Ad Dieben (secretaris), Louis Everard en Ko Andriessen deel uit van de CSR.

 

De berichtgeving in de Voetbal International met betrekking tot de problematiek van de voetbalmakelaars was uiteraard ook onderwerp van gesprek in de CSR-vergadering. De CSR is van mening dat het vrijgeven, zoals de FIFA voornemens is, een slechte zaak is. De CSR erkent dat er misstanden zijn, maar is van mening dat je dan juist naar andere, stringentere oplossingen zou moeten zoeken. Immers, er bestaan ook zeer slechte advocaten, maar nog niemand is op het idee gekomen om dan dit beroep maar op te heffen.

De CSR werd ook bijgepraat omtrent de voortgang van de TV-procedure, waarbij wordt verwacht dat het Hof dit jaar een beslissing zal nemen. Danny Hesp informeerde de CSR over het project Sportiviteit en Respect, waarbij diep werd ingegaan op het pilot project dat in de Jupiler League is gestart. In navolging van de Engelse competitie wordt thans gewerkt met een zogenaamde prematch briefing. Voorafgaand aan de wedstrijd komen beide aanvoerders en trainers, als ook het arbitrale kwartet bijeen. Doel is de communicatie te verbeteren.

 

De CSR was volstrekt duidelijk over de hulpmiddelen voor scheidsrechters, zoals de goal line technology. Juist na het WK voetbal in Afrika leek de tijd rijp om tot invoering over te gaan. De CSR is daar unaniem een groot voorstander van. Immers, ook bij de scheidsrechters gaat het mis, zoals tijdens het WK pijnlijk duidelijk werd. Het is de CSR dan ook een volstrekt raadsel waarom een aantal top coaches uit de gehele wereld (waaronder een aantal Nederlandse coaches) zich tegen de inzet van technische hulpmiddelen verzet. Juist spelers en coaches zouden in deze de handen ineen moeten slaan. De coaches hebben in de ogen van de spelers in deze gekozen tegen het voetbal. Het heeft veel weg van het bedrijven van politiek, waarmee een grote kans verloren is gegaan. Ook coaches kunnen dus missen voor “open doel”.

De financiële malaise van de bedrijfstak betaald voetbal kwam bij een aantal agendapunten nadrukkelijk aan de orde. Onder meer bij de promotie- en degradatieregeling, de bespreking van het rapport Vermeend en de verscherpte licentievoorwaarden, en de nieuwe CAO voor contractspelers. De CSR was tevreden over het behaalde onderhandelingsresultaat. Zowel de inhoud van de CAO als de wijze waarop clubs en spelers tot het uiteindelijke eindresultaat kwamen, staat in schril contrast met hetgeen bijvoorbeeld in Italië is gebeurd.

Foto: John Schouten/PVE