Nieuw NEC overtuigt

18 juli 2001

Onlangs werd Jan Peters gekozen tot ‘NEC-er van de eeuw’. In zijn eigen Groesbeek zag de 31-voudige international vanavond NEC overtuigend met 4-1 winnen van de Belgische eersteklasser Excelsior Moeskroen. Zoon Marc was een van de Nijmeegse nieuwelingen.
Op het veld van De Treffers, de club waarmee Jan Peters als speler én als trainer Nederlands kampioen werd, presenteerde NEC zich vanavond voor het thuisfront. Vorige week nog waren in Duitsland drie wedstrijden verloren gegaan, zonder dat er ook maar één keer gescoord werd. Trainer Johan Neeskens beweerde echter dat er geen enkele reden tot bezorgdheid was. Vanavond bleek waarom.

Aan de basis van NEC is deze zomer weinig gesleuteld. Van de uiterst populaire Jack de Gier werd deze zomer afscheid genomen. Op zijn plaats stond vanavond STEFAN JANSEN, overgekomen van TOP Oss. De topscorer van de eerste divisie werkte hard, maar moet voorlopig nog bewijzen dat hij ook een niveau hoger het net weet te vinden. Jansen werd 20 minuten voor tijd vervangen door ZICO TUMBA (ex-De Graafschap), die in die korte tijd eerder gelijkenis met voorganger De Gier vertoonde: even onverstoorbaar, net zo moeilijk van de bal te krijgen, en ook zo slim in het strafschopgebied. Tumba kreeg slechts 20 minuten speeltijd van Neeskens, maar overtuigde niettemin en scoorde vlak voor tijd de 4-1 met een bekeken kopbal.

Pieter Collen werd verkocht aan Feyenoord, maar met jeugdinternational RESITH SCHUURMAN lijkt NEC een uitstekende vervanger in huis te hebben. Bij Go Ahead Eagles speelde Schuurman als middenvelder, in Nijmegen is hij voorbestemd als rechtervleugelverdediger. Tegen de nummer 7 van België liet hij zien geen enkele moeite met zijn nieuwe rol te hebben.

Bij afwezigheid van Patrick Ax was JARDA SIMR (overgenomen van Excelsior) de derde nieuweling in de basiself van Neeskens, maar de Tsjech overtuigde vanavond nog niet.

Na rust volgde het bijzondere debuut van MARC PETERS (zie foto) op het veld van de club waar hij opgroeide. Ook voor Peters – overgekomen van TOP Oss – geldt dat hij nog enige tijd nodig zal hebben om zich aan te passen aan de hogere handelingssnelheid van de eredivisie.

Na rust vielen ook nog FRANK DEMOUGE en de Amerikaanse jeugdinternational KAZLAUSKAS in. Beide spelers zijn afkomstig uit het A1-elftal, dat vorig jaar het kampioenschap pakte.

De basis bleek vorig jaar al goed te zijn, de aankopen zijn deze zomer gericht geweest en ook de jeugdopleiding begint zijn vruchten af te werpen. Neeskens’ conclusie is gerechtvaardigd: er is bij NEC geen enkele reden tot bezorgdheid.

NEC – Excelsior Moeskroen 4-1 (2-1)
0-1 Ban, 1-1 Latuheru, 2-1 Hristov (strafschop), 3-1 Hristov, 4-1 Tumba. Bijzonderheid: Hristov miste bij 2-1 een strafschop.

Opstelling NEC: Gentenaar; Schuurman (85. Kazlaukas), Hesp (46. Zonneveld), Wisgerhof, Maes; Simr (67. Peters), Koning (60. Schultz), Latuheru, Van Rijswijk (75. Wegh), Jansen (65. Demouge), Hristov (65. Tumba)