VVCS Academy student Van Mosselveld zag zijn wereld instorten.

14 oktober 2010

Frank van Mosselveld mag weer voetballen. En dat is bepaald niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

De 26-jarige verdediger van RKC Waalwijk raakte eind augustus zwaar geblesseerd.

“ Tijdens een corner ging ik vol naar de 1e paal. Maar de bal ging over mij heen en een  teamgenoot knalde vervolgens heel hard in mijn rug. Ik klapte met mijn nek naar achteren en daarna bij het neerkomen kwam deze met even veel geweld naar voren. Hierdoor was ik even groggy en had ook tintelingen in mijn armen. Na de wedstrijd werden deze alleen maar heftiger en gingen vergezeld van een bijna ondraaglijke zenuwpijn. Je kunt dit geheel best vergelijken met een whiplash.”

Uiteindelijk is er een MRI gemaakt van de nek van Frank. Hierop was te zien dat de tussenwervelschijf uitstak en tegen het ruggenmerg aanduwde, hetgeen de hevige pijn veroorzaakte. De neurochirurg die vervolgens naar de kwetsuur heeft gekeken, verklaarde doodleuk dat een operatie noodzakelijk was als hij doorwilde gaan met profvoetbal, en dat het wellicht beter zou zijn om geheel te stoppen met voetballen.

“ Dat was wel een klap natuurlijk. Ik ben daar zeker twee dagen goed ziek van geweest. Eerst die vreselijke pijn en vervolgens zulk nieuws. Mijn wereld stortte in! “

Gelukkig heeft Frank zich redelijk snel hersteld van dit slechte nieuws en is hij op zoek gegaan naar meer informatie over dit soort kwetsuren. “Ik wist al dat dit soort blessures vaker voorkwam in de sport. Meestal bij sporten als American football, rugby of judo. Daardoor ben ik gaan informeren bij bekende medici uit de sportwereld. Ik kwam uiteindelijk terecht bij neurochirurg Diekerhof. Hij is echt gespecialiseerd in nekkwetsuren. Hij heeft de gemaakte MRI nogmaals bestudeerd en kwam tot de conclusie dat de nekhernia die ik heb, niet ontstaan is door de botsing tijdens de wedstrijd, maar dat ik deze altijd al heb gehad of ontwikkeld heb tijdens mijn leven. De pijn bleek te worden veroorzaakt door een gekneusde ruggenmerg. Volgens deze chirurg is er dan ook geen sprake meer van instabiliteit in mijn nek en mag ik vanaf nu weer volop trainen en spelen!”

Een nadeel van deze zware periode is geweest dat Frank zich niet kon focussen op zijn HBO studie Business Innovation, welke hij volgt aan de VVCS Academy.

“Doordat ik in de eerste weken hevige pijn had, en daarna vooral bezig was met het redden van mijn sportieve carrière, heb ik de laatste periode weinig aan school kunnen doen. Gelukkig is de VVCS Academy erg flexibel in dit soort situaties en valt in goed overleg met de docent alles weer snel in te halen.”