Oranje onder 17 op koers voor kwalificatie EK

25 oktober 2010

Afgelopen zondag sprak het VVCS webteam met Daan Disveld, speler van NEC-Nijmegen en aanvoerder van Oranje onder 17. Daan verblijft in San Marino waar Oranje onder 17 vanaf 21 oktober tot en met 28 oktober deel neemt aan het eerste kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap.

 

– Daan, hoe verloopt het in San Marino?

 

“Tot op heden gaat alles prima. Donderdag 21 Oktober hebben wij onze eerste wedstrijd gespeeld en deze hebben wij met 1-0 gewonnen van Letland. In deze wedstrijd speelde ik als rechtsback.

Wij hebben echt tot op het laatste moment moeten vechten om de voorsprong vast te houden. In de tweede helft waren de Letten nog dichtbij een gelijkmaker. Twee verdedigers van ons botsten tegen elkaar op waarna de spits er met de bal vandoor ging. Hij stifte de bal over onze keeper maar met een uiterste krachtsinspanning kon ik de bal van de lijn halen.

Uiteindelijk bleef het dus 1-0 en hadden we de eerste drie punten binnen.

De tweede wedstrijd moesten wij aantreden tegen de thuisploeg San Marino. Op papier een gemakkelijke tegenstander maar daar schuilt altijd het gevaar in. Wij hebben deze wedstrijd zeer geconcentreerd gespeeld en dit resulteerde in een overtuigende 6-0 overwinning. Na de wedstrijd zijn we met beide teams gaan eten in een restaurant en dat was erg gezellig. Dat gebeurt toch niet vaak dat je samen met je tegenstanders uit eten gaat.

Daar Oekraïne en Letland zaterdag tegen elkaar gelijk speelden, zijn wij al geplaatst voor de Eliteronde. Dinsdag 26 Oktober spelen wij de laatste wedstrijd tegen de Oekraïne. In deze wedstrijd staat voor ons alleen nog de groepswinst op het spel”.

 

– Jullie zijn nu geplaatst voor de Eliteronde, wat houdt dit precies in?

 

“In maart 2011 spelen wij een toernooi met 3 andere landen die zich hier ook voor geplaatst hebben. Het is nog niet bekend waar het toernooi zal worden gehouden, en welke landen we daar zullen treffen. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor het Europees Kampioenschap dat in Servië al worden gehouden. Het lijkt mij echt fantastisch om een EK te spelen.

Mochten we ons weten te plaatsen voor het EK, dan wordt het wel een drukke Mei maand. Naast het EK doe ik in deze maand ook eindexamen HAVO, en ik wil dit jaar absoluut mijn diploma halen”.

 

– De sfeer zal wel positief zijn na het behalen van de Eliteronde?

 

“Drie weken geleden zijn we ook al een week in Duitsland geweest en dan leer je elkaar goed kennen. De sfeer was al prima en wordt er na zo’n kwalificatie alleen maar beter op. Iedereen is erg blij dat we in Maart de eliteronde mogen spelen en daar spreken we nu al geregeld over.

Buiten de trainingen om zitten we ook veel bij elkaar omdat iedereen dan bezig is met de studie. Op deze trip is onze studiebegeleider Ger van Haasteren ook weer van de partij en daar ben ik erg blij mee.

Volgende week begint namelijk mijn examenweek en meneer van Haasteren zorgt ervoor dat ik in San Marino de stof al bestudeer zodat ik geen studie achterstand oploop.

Op de wedstrijddagen staat alles in het teken van de wedstrijd. We starten met een strandwandeling, daarna eten en rusten. Voor de wedstrijd nog een sportmaaltijd en dan naar het stadion. Op de dagen dat we niet spelen is er naast de trainingen en de studie ook nog tijd voor ontspanning. We spelen dan op de playstation en kunnen wat relaxen”.

 

– Daan, wat zijn de doelen die jij jezelf hebt gesteld?

 

“Het belangrijkste vind ik dat ik mij sportief goed blijf ontwikkelen.

NEC heeft mij een contract aangeboden en dit ga ik binnenkort ondertekenen. Ik zie dit als een beloning en als een stimulans om er de komende periode keihard tegenaan te gaan. Bij NEC speel ik in de landelijke A-jeugd ( Daan is nog B-jeugdspeler red.) en we moeten ons uiterste best doen om dit jaar in de Eredivisie te blijven. Ik speel daar linksback / rechtsback en op deze posities wil ik mij verder ontwikkelen om uiteindelijk in de Goffert mijn debuut te mogen maken.

Mocht ik dit jaar mijn HAVO diploma halen, ga ik wellicht een van de opleidingen aan de VVCS Academy volgen”.