Dubbele cijfers voor Ajax

22 juli 2001

Een burgemeester die met wedstrijdbal per helikopter wordt aangevlogen, een enthousiaste speaker die RKHVV ‘een van de mooiste verenigingen van ver buiten de Betuwe’ noemt en een parachutedemonstratie in de rust waarvoor de warmlopende Ajacieden vriendelijk verzocht worden ‘even het veld te verlaten’: een topclub bezoekt de provincie.
Ajax was te gast in Huissen voor een uitverkocht huis met precies 3.814 toeschouwers. Zij zagen in totaal 19 Ajacieden in actie, die geheel beantwoordden aan de nieuwe bijnaam ‘Chelsea aan de Amstel’. Voor rust stonden er drie Nederlanders opgesteld – Heitinga, Knopper en Van der Vaart -, na de pauze waren het er nog maar twee: Van der Meyde en De Cler.

Het internationale gezelschap scoorde er tegen de plaatselijke 1e klasser duchtig op los: 9-0 stond er uiteindelijk op het scorebord, maar dat was alleen omdat er voor de 10e Amsterdamse goal geen ruimte meer was.

Voor rust bestond het centrum verrassend uit Johnny Heitinga en Andre Bergdølmo, waarbij de flair en het zelfvertrouwen van de pas 17-jarige Heitinga opvallend was. Het heeft er alle schijn van dat binnen afzienbare tijd weer een groot talent uit de eigen opleiding op doorbreken staat.
Ook de Columbiaanse middenvelder Daniel Cruz lijkt de afgelopen maanden uitgegroeid te zijn tot een volwaardig lid van de A-selectie.

Van de drie grote aankopen kwam alleen Zlatan Ibrahimovic 45 minuten in actie. Na rust vormde hij met Nikos Machlas het spitsenduo. Net als een dag eerder bij Feyenoords Pierre van Hooijdonk, lukte er bij de Zweed weinig in de combinaties, maar stonden er na drie kwartier toch weer drie treffers achter zijn naam. Vooral de tweede goal – een achteloze streep van 20 meter – maakte indruk en beloofde veel voor het komend seizoen.

Zijn veelgeroemde snelheid bleek met name na het laatste fluitsignaal toen hij als een speer aan de oprukkende Huissense jeugd wist te ontsnappen en richting kleedkamers sprintte. Na het douchen keerde de hele Ajax-selectie echter terug om met werkelijk iedereen op de foto te gaan – een RKHVV-speler kwam nog met zijn baby aanzetten – en van een handtekening te voorzien. Louter lachende gezichten in Huissen, volgende week begint het serieuze werk.