Heraclieden Mark Jan Fledderus en Ben Rienstra; team- en klasgenoten

15 december 2010

Mark Jan Fledderus en Ben Rienstra, beide speler van Heracles Almelo, volgen sinds deze week de taalcursus Spaans aan de VVCS Academy. Zij hebben dus niet alleen op de club met elkaar van doen, maar nu ook via de virtuele klas. Aanleiding voor het webteam van de VVCS om beide heren een paar vragen te stellen.

Mark Jan en Ben, hoe is de eerste les bevallen?

Mark Jan: ‘Ik vond het leuk. Ik moest wel even wennen aan de manier van werken voor wat betreft het virtueel volgen van een les. Dit was helemaal nieuw voor me. Gelukkig was de docente erg behulpzaam, zodat ik het na 10 minuten helemaal onder de knie had. Ik kijk nu alweer uit naar de volgende les.’

Ben: ‘Ook ik vond het leuk. Ik was al bekend met de virtuele klas, aangezien ik ook de HBO studie enige tijd heb gevolgd aan de VVCS Academy. De taal is wel onbekend voor me. Gelukkig dat de lessen worden opgenomen. Op die manier kan ik de lessen op mijn gemak nog eens terugzien. Hierdoor zal ik de taal nog sneller kunnen leren, verwacht ik.’

Is er een speciale reden, waarom jullie hebben gekozen voor de cursus Spaans?

Mark Jan: ‘Spaans zat in mijn vakkenpakket toen ik de HBO studie commerciële economie volgde in Groningen. Ik vond het altijd al een leuke taal, maar ik heb het nadien niet meer bijgehouden. Daarnaast heb ik enkele aangetrouwde familieleden die Spaanstalig zijn. Ik communiceer nu met hen in half Spaans/half Nederlands. Niet echt ideaal. Vandaar dat ik heb gekozen voor de cursus Spaans.’

Ben: ‘Ik heb gekozen voor de cursus Spaans omdat het na Engels de tweede wereldtaal is. Naast dat ik het een mooie taal vind, wil ik me er via deze cursus ook meer in gaan verdiepen.’

Mark Jan en Ben zijn niet de enige teamgenoten die studeren aan de VVCS Academy. Bij SC Cambuur volgen Nuelson Wau en Paul Beekmans de MBO opleiding Commercieel Medewerker. Mark de Vries en Robert van Boxel volgen de cursus Nemas Middle Management, diezelfde cursus volgen Niek Loohuis en Michael Jansen bij BV Veendam. Bij FC Eindhoven volgen zelfs 3 voetballers de MBO opleiding. Een voordeel hiervan is dat zij gezamenlijk op de club aan opdrachten kunnen werken of kunnen studeren.

Mark Jan en Ben, zien jullie mogelijkheden om samen te werken tijdens de cursus Spaans?

Beiden: ‘We kunnen vooral de woorden oefenen die we moeten leren. Elkaar overhoren. De opdrachten kunnen we het beste zelfstandig maken. Omdat het een taalcursus betreft leer je op die manier het meest.’

Dus binnenkort praten jullie onderling Spaans op het voetbalveld?

Beiden: ‘Haha, nee, dat duurt nog wel even. Alhoewel, we hebben al wel enkele woorden geleerd die je prima kunt gebruiken op het voetbalveld…Vooral scheldwoorden, haha.’