Voetballen in Oost-Europa een gevaarlijke bezigheid

15 maart 2011

Over de rol van de georganiseerde misdaad in Bulgarije heeft een ieder kunnen lezen in de VI.

De AFAN, de Roemeense zusterorganisatie van de VVCS, waarschuwt om toch vooral niet een contract te tekenen in haar land. Bijna alle clubs in hoogste drie divisies hebben momenteel enorme financiële problemen. Sommige clubs verkeren technisch reeds in een surseance, maar tekenen toch gewoon contracten met nieuwe spelers. Duidelijk moge zijn dat deze nimmer nagekomen zullen worden.

Echt bont maakt men het bij het Russische FC Kuban. Nikola Nikezic and Sreten Sretenovic maakten daar een echte nachtmerrie door. Beide spelers werd dringend verzocht om toch vooral in te stemmen met de voortijdige beëindiging van hun nog doorlopende contracten. Dit begon met een dringend verzoek en eindigde in een brute mishandeling.

Nikezic werd apart genomen door de assistent-trainer. Deze adviseerde hem gewoon te tekenen. Toen Nikezic dit weigerde, verliet de assistent-trainer het kantoortje. Een tweetal kleerkasten kwam hierop binnen en begon bruut in te slaan op de speler. Na bijna een half uur letterlijk murw gebeukt te zijn, tekende de speler alsnog. Hij zag hiermee af van zijn laatste contractjaar met een salaris van USD 230.000,–. Uiteraard werd hem ook nog op het hart gedrukt dat hij niemand iets mocht vertellen, bij gebreke waarvan zijn familie het een ander zou overkomen…

Gelukkig heeft deze speler de moed getoond om aan te kloppen bij de Russische zusterorganisatie van de VVCS. Zij zullen hem ondersteunen bij alle te ondernemen juridische acties.

De VVCS is werkelijk zeer benieuwd wat de Russische voetbalbond en de geïnformeerde UEFA zullen ondernemen tegen dit even misdadige als walgelijke gedrag.

De Sloveen Sretenovic heeft zelfs een netto bedrag van € 300.000,– ingeleverd en zich zelf nota bene “vrijwillig” ook nog eens vrijgekocht voor € 60.000,–. Het laat zich raden wat hem is overkomen. Ook hij heeft inmiddels de SPINS, de Sloveense zusterorganisatie van de VVCS, de publiciteit gezocht.