Nederlanders spreken mee in Bundesliga

29 juli 2001

Dit weekend is de Duitse Bundesliga van start gegaan. Grootste verrassing was de 1-0 overwinning van Borussia Mönchengladbach op Bayern München. Doelpuntenmaker was Arie van Lent uit het Gelderse Opheusden. Van Lent is een van de Nederlanders die – letterlijk – een woordje meespreken in het Duitse voetbal.
Nederlandse spelers hebben een duidelijk imago in het buitenland. Ze zijn eigenwijs, komen voor hun mening uit en accepteren niet klakkeloos het oordeel van de clubleiding. De Nederlandse voetballers in de Duitse Bundesliga doen hun reputatie in elk geval eer aan. Ze durven daarbij wel hun verantwoording te nemen. Ze denken en spreken mee in de zogenaamde ‘Mannschaftsrat’, het Duitse equivalent van onze spelersraad.

Zo is Dick van Burik lid van de spelersraad van Hertha BSC Berlin, en heeft Frank Verlaat zitting in de raad van Werder Bremen.
Nico Jan Hoogma (foto) is zelfs de aanvoerder van de Hamburger SV en Arie van Lent spreekt mee in de spelersraad van Borussia Mönchengladbach.

Alleen bij de meest Nederlandse club van de Bundesliga – FC Schalke 04 – laten de Nederlanders juist verstek gaan in de ‘Mannschaftsrat’.

Overigens zijn FC Bayern München en Borussia Dortmund de enige twee clubs in de Bundesliga die zonder spelersraad het seizoen hopen door te komen.