Een contract tekenen op Cyprus blijft Russisch roulette

6 mei 2011

Het lijkt zo mooi. Een op papier lucratief contract bij een leuke club in de Cypriotische competitie. Elke zomer weer begint een aantal Nederlandse spelers  enthousiast aan een sportief avontuur op dit mooie eiland. Een appartement met mooi uitzicht, tevreden familieleden, een even sympathieke als rijke voorzitter met grootse plannen en een trainer die het helemaal in je ziet zitten. Wat kan er dan nog misgaan?

Vaak ziet het leven er na een paar maanden evenwel al veel minder rooskleurig uit. Natuurlijk, aan te late salarisbetalingen wen je nog wel, maar om bij een bank meerdere keren weggestuurd te worden omdat de cheque van de club wederom ongedekt bleek, is echt al minder leuk.

Maar geregeld wordt het nog erger wanneer er een aantal wedstrijden verloren gaat en de voorzitter toch niet zo’n warme man blijkt. De trainer eruit, een nieuwe aangesteld. De dan nieuwe trainer heeft weer andere ideeën of andere “lijntjes”. Hoe dan ook, er moeten nieuwe spelers komen en een aantal moet dus verdwijnen. Ook een doorlopend contract zegt de clubmensen dan weinig. Een ontslagbrief is op Cyprus zo geschreven.

Zelfs Nicky Hofs en Mike Zonneveld overkwam dit ondanks hun naam en faam. De voorzitter van AEL Limassol bepaalde dat zij niet meer welkom waren bij de trainingen van, nota bene, Raymond Atteveld. De inhoud van de hen overhandigde ontslagbrief laat zich omschrijven als bizar en onzinnig. Uiteraard leggen zij zich bij deze idiote gang van zaken niet neer. De VVCS heeft namens hen de verzoekschriften reeds ingediend bij de DRC van FIFA.

Voor wie de VVCS dit al eerder deed was Kevin van Dessel. Hij had de pech dat zijn club Apop Kinyras Peyias onlangs degradeerde. Het alleen al dreigen van de degradatie bleek voor deze voorzitter kennelijk al voldoende reden om maandenlang de verschuldigde salarisbetalingen niet te doen. Omdat pogingen tot overleg en ook sommaties niets hielpen, restte hem niets dan zijn contract eenzijdig te doen eindigen. Ook namens hem richtte de VVCS zich al tot de DRC.

Uiteraard zijn er ook spelers die wel positieve ervaringen hebben. Denk hierbij alleen maar aan de spelers van het zo Nederlands getinte AEK Larnaca, of Joost Broerse, speler van de kampioensclub.

Maar één ding is zeker. De VVCS statistieken leren dat je echt veel meer kans hebt op een gang naar de DRC dan op een door een Cypriotische club volledig nagekomen contract.