Steef Nieuwendaal bijna Hbo Bachelor

13 mei 2011

De komende maanden rondt de eerste lichting HBO studenten van de VVCS Academy hun studie af. Zij behalen hiermee het welverdiende diploma Bachelor of Commerce. Voor het VVCS webteam reden om  de studenten te vragen naar hun ervaringen tijdens de studie. Als eerste Steef Nieuwendaal, speler van FC Den Bosch.

 

Steef, je bent bijna klaar met je studie. Opgelucht?

 

“Zeker weten! Mede dankzij mijn medestudenten en de docenten heb ik de afgelopen jaren met veel plezier gestudeerd, maar nu ben ik op een punt gekomen dat ik de studie wil afronden. Ik wil straks tegen een ieder kunnen zeggen dat ik mijn diploma binnen heb.”

 

Je hebt de studie binnen 4 jaar afgerond. Vind je 4 jaar een realistische duur om deze studie af te ronden?

 

“Dat is zeker een realistische duur. In het begin werd de studie nog aangeboden in 3 jaar, maar de ervaring leert dat dit toch wel krap is. Omdat we de eerste groep studenten zijn, is er hier en daar nog wat aangepast in ons lesprogramma, waardoor het niet altijd binnen de planning viel.

Uiteindelijk zijn we nu 3,5 jaar bezig geweest en dat is inclusief de scriptie die inmiddels is afgerond. De komende tijd staat in het teken van het verdedigen van de scriptie. Als ook dat goed verloopt zijn we dus binnen 4 jaar klaar.”

 

Ben je zenuwachtig voor het afstudeergesprek?

 

“Een beetje wel, maar ik ben er van overtuigd dat mijn scriptie van goede kwaliteit is en dat geeft me een toch wel relaxed gevoel als ik over het presenteren denk.  Bovendien is presenteren nooit echt een probleem voor mij geweest. Ik ga er dus zonder meer van uit dat het helemaal goed komt.”

 

Geeft dit HBO diploma jou ook enige rust voor wat betreft je toekomstplannen?

 

“Ja, het geeft me de zekerheid dat ik in ieder geval iets goeds heb om op terug te vallen. Dit speelde ook mee bij mijn keuze om aan het einde van het seizoen transfervrij te vertrekken bij FC Den Bosch.”

 

Heb je tips voor studenten die nu met deze studie bezig zijn?

 

“Zorg ervoor dat je contact houdt met je medestudenten. Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat het samen studeren toch een stuk gemakkelijker gaat en ook meer motiveert dan wanneer je er alleen voor staat.”

 

Heb je tips voor de VVCS Academy om de opleiding te verbeteren?

 

“Volgens mij zijn er al plannen om er iets mee te doen, maar ik denk dat het interessant is om de studie door te trekken naar andere (top)sporters dan voetballers alleen. Ik denk dat het voor alle sporters goed is om je niet alleen op de sport te focussen, maar ook op bijvoorbeeld een studie. Bovendien kom je dan als voetballer ook in contact met andere sporters, waar je ongetwijfeld nog wat van kan leren.

Een 2e verbeterpunt zou kunnen zijn om ook een “masteropleiding” aan te bieden. Als toekomstig afgestudeerd sporter, ben ik eigenlijk al verder aan het kijken of ik nog iets met een studie kan gaan doen. Een master lijkt mij dan de ideale oplossing.”

 

Zou je deze studie adviseren aan andere voetballers / sporters?

 

“Ja, de ervaring die ik heb, is dat je als voetballer voldoende tijd over hebt om er iets naast te doen. Een normale studie is echter bijna onmogelijk, omdat je als voetballer gebonden bent aan vaste trainingstijden. Deze studie is zo flexibel dat je zelfs vanuit het buitenland de lessen kunt volgen of terugluisteren. Wanneer je dus een keer wat meer tijd over hebt, kun je ook daadwerkelijk meer doen. En heb je een keer echt helemaal geen tijd, dan kun je ook een keer een week overslaan zonder problemen. Voor mij dus echt de ideale studie!“