Evgeniy Levchenko: Op avontuur bij Adelaide United

27 juli 2011

Via Twitter maakte Evgeniy Levchenko zijn grote nieuws bekend: ‘Na lang wikken en wegen is de kogel door de kerk. Mijn volgende voetbaluitdaging ligt in Australië. Australia here I come!

 

Levchenko, kortweg Lev, vertrekt voor één seizoen naar Adelaide United, de nummer drie van afgelopen seizoen in de A-League. Donderdag reist de 33-jarige Oekraïense middenvelder voor het eerst naar Australië, naar Adelaide. Op 9 oktober begint de nieuwe competitie met een uitwedstrijd tegen Perth Glory.

 

‘Van de club zelf weet ik niet zo heel veel’, vertelt de man die vorig seizoen speelde bij Willem II. ‘Ik weet dat coach Rini Coolen de ploeg de laatste jaren goed heeft georganiseerd en beter heeft laten voetballen.’ Levchenko raadpleegde de Nederlandse coach en nog een handvol andere Australië-gangers. ‘Gerald Sibon, Andwélé Slory, Peter de Roo, zij hebben mij allen een beeld van Australië geschetst. Ik weet dat de competitie qua niveau iets minder is dan de Nederlandse competitie. Maar het niveau gaat omhoog, de meeste teams worden beter.’

 

‘Ik wil het Australische voetbal dienen, het helpen naar een hoger niveau te brengen. Ik heb 15 jaar in Nederland gevoetbald en geleerd, dat je met het Nederlandse voetbalmodel overal ter wereld uit de voeten kunt. De coach weet dat ik een elftal goed kan organiseren, daar kan hij gebruik van maken. Fysiek ben ik nog steeds heel erg fit, blijkt uit allerlei testen. Ik kan nog steeds pendelen tussen de strafschopgebieden.’ 

 

‘De keuze was niet makkelijk, want ik had verschillende aanbiedingen.Bij andere clubs, in andere landen, had ik veel meer kunnen verdienen. Maar ik ben vooral geïnteresseerd in het avontuur.’ Met elk woord dat hij zegt, groeit Levchenko’s enthousiasme. ‘Ik ga als een echte avonturier naar Australië. Ik kan daar een grote stap maken in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik wil het land beter begrijpen en de mensen ook. Ik kan daar nog veel leren.’

 

‘Ik ga voor het voetbal’, benadrukt Levchenko, alhoewel de voormalig speler van Vitesse, FC Groningen, Cambuur, Sparta en Helmond Sport meer plannen heeft. ‘Hij wil proberen zoveel mogelijk te genieten van het nieuwe land dat hij gaat ontdekken. ‘Ik denk dat het een spannend avontuur wordt. Ik heb veel gehoord over Australië, maar ik wil het vooral zelf beleven.’

 

‘Ik wil veel van het land zien. Ik reis niet alleen naar de grote en bekende steden, maar ook naar eilanden zoals Tasmanië. Ik wil daar ook over schrijven op mijn blog, zodat mijn vrienden en fans meer te weten komen over plaatsen waar ze nooit zijn geweest.’

 

‘Ik ben ook heel erg geïnteresseerd in de mode. Ik heb de laatste jaren veel ontwerpers leren kennen, en nu wil ik meer stappen maken. Ik wil graag weten hoe men aan de andere kant van de wereld over mode denkt. Wellicht is het iets voor na mijn voetballoopbaan; een toekomst in de mode.’

 

Evgeni Levchenko voegt eraan toe, dat zijn Australische avontuur beperkt blijft tot één seizoen. ‘Ik ben van plan terug te keren, want ik ben zeer gehecht aan Nederland. Het is mijn tweede vaderland. Ik wil na een jaar toch weer voetballen bij een Nederlandse club, want ik voel me nog erg fit.’

 

Deze zomer trainde Levchenko enkele keren mee met Team VVCS, onder leiding van Henk Wisman. ‘Voor mij was dat heel erg nuttig. Na een periode waarin je niets hebt gedaan, is het fijn met een groep spelers puur voetballend bezig te zijn. Je kunt in je eentje wel een eind lopen in een bos of een sprintje trekken, maar het is beter in groepsverband te werken en bijvoorbeeld af en toe een rondo’tje te spelen. Voor mij was het heel belangrijk om met Team VVCS te trainen.’