Roland Bergkamp blikt terug op de eerste weken in Brighton

26 augustus 2011

Roland Bergkamp is alweer enige weken in dienst bij Brighton. Reden 

voor het VVCS-webteam om naar zijn eerste indrukken te vragen.

– Roland, hoe gaat het met je?

Met mij gaat het prima. Na het ondertekenen van mijn contract ben ik meteen in Brighton gebleven. De club had een prima hotel voor mij geregeld. Iedere dag werd ik naar de training gebracht en weer opgehaald omdat ik op dat moment nog niet de beschikking had over een auto. Het hotel was aan de rand van de stad en de mensen deden er alles aan om het mij naar mijn zin te maken. Na de trainingen hoefde ik gelukkig geen huishoudelijke taken te verrichten en kon ik mijn rust pakken.

– We kunnen ons voorstellen dat de voorbereiding in Engeland anders is dan dat je tot nu toe gewend bent geweest?

Dat klopt. In Nederland wordt er in de voorbereiding heel veel met de bal gedaan, maar hier wordt meer nadruk op het fysieke aspect gelegd. De trainingen waren zeer pittig en tijdens de voorbereiding hebben we ook tegen een paar goede tegenstanders gespeeld, zoals Tottenham Hotspur en Paris St Germain. Tijdens de voorbereiding zijn we nog een week naar Portugal gegaan. Daar konden we trainen onder fantastische omstandigheden en ook leren de spelers elkaar dan beter kennen. In de voorbereiding wordt echt de basis gelegd voor het hele seizoen want wij zullen vanaf Oktober niet vaak meer twee keer per dag op het veld staan.

– En dan de eerste competitiewedstrijd?

Iedereen binnen de selectie en in de club keek uit naar de eerste competitiewedstrijd. Afgelopen seizoen kwam Brighton uit in League One en na de promotie spelen we nu in de Championship. Een veel hoger niveau, aansprekende tegenstanders en een fantastische competitie. De eerste wedstrijd speelden we thuis in een uitverkocht stadion, 22.000 toeschouwers, tegen Doncaster en deze wedstrijd wonnen wij met 2-1. Iedereen was dolblij met deze start van het seizoen en dit gaf ons ook veel vertrouwen. We hebben nu 4 wedstrijden gespeeld en inmiddels 10 punten. We staan nu op een gedeelde derde plaats wat voor een promovendus een uitstekend begin is van de competitie. Ook in de beker hebben we goede zaken gedaan. Afgelopen week hebben wij voor de Carling Cup met 1-0 gewonnen van Sunderland, een ploeg die uitkomt in de Premier league.

– Sportief gaat het dus prima met de club, ben je verder al gewend aan het leven in Engeland?

Met de club gaat het uitstekend. Wij hebben een hele goede trainer, Gus Poyet ( oud speler van o.a. Chelsea) en veel goede spelers. Door de grote concurrentie en de goede seizoensstart heb ik mijn debuut in de competitie nog niet mogen maken. De trainer is gelukkig wel iedere dag met mij bezig om mij verder te ontwikkelen. Bij het ondertekenen van mijn contract gaven ze al aan dat ik alle tijd zou krijgen om mij aan te passen. Belangrijkste is dat ik mij verder ontwikkel om uiteindelijk een basisspeler te worden. Buiten het voetbal heb ik het ook naar mijn zin. Brighton is een mooie kustplaats in het zuiden van Engeland. Na de training gaan we vaak met de spelers de stad in om koffie te drinken of om iets te eten. Het is een stad met goede voorzieningen. Ik heb nu ook mijn eigen huis en dat is toch wel fijn. Inmiddels zijn er al veel vrienden langs geweest en die kijken hun ogen uit. Zij studeren nog en geven mij groot gelijk dat ik nu alles op het voetbal zet om het hier te redden.

– Al met al positieve berichten, wat verwacht jij van de komende maanden?

Tot nu toe voldoet mijn verblijf aan alles wat ik in gedachten had. Ik wist dat het niet makkelijk zou zijn om meteen een basisplaats af te dwingen maar iedere dag ben ik keihard aan het trainen om die stap te zetten. Met deze trainer ben ik ervan overtuigd dat ik mij als speler verder ga ontwikkelen en wacht ik geduldig op mijn kans. Echter, een grote tegenvaller is dat ik vandaag mijn hamstring scheurde.

Wellicht dat ik nog een studie ga oppakken de komende maanden. Ik hoor louter goede verhalen over de VVCS Academy en dat zou voor mij ideaal zijn.

Al met al ben ik erg blij met mijn verblijf in Brighton. Als ik nog uitgroei tot basisspeler dan zou het helemaal top zijn!