Al jaren benadrukt de VVCS dat het tekenen van een contract met een club op Cyprus prachtig lijkt, maar dat het veelal uitmondt in een grote deceptie.
Kevin van Dessel (in Nederland uitkomend voor NAC, Roda JC en VVV-Venlo), tekende in de zomer van 2010 een eenjarig contract met APOP Kinyras Peyias FC. De club was juist gepromoveerd naar de hoogste afdeling van het betaald voetbal in Cyprus.
In het begin leek alles prachtig, maar toen de resultaten uitbleven begon dat gelijke tred te houden met het betalen van de salarissen en andere vergoedingen van bijvoorbeeld het huis. Het is bijna een Cypriotische wetmatigheid. Zijn de prestaties goed dan worden de betalingen (soms wel te laat) ook wel verricht, maar het uitblijven van sportieve prestaties van het eerste team of de speler zelf, is bijna een garantie dat overboekingen van de overeengekomen salarissen achterwege zullen blijven. Zo helaas ook bij Kevin van Dessel. Vanaf december 2010 werd hem geen salaris meer betaald, zoals ook de huur van het huis voor rekening van de speler zelf kwam.
Kevin wendde zich daarop tot de VVCS met het verzoek hem in deze zaak bij te staan. Op basis van het feit dat gedurende langere tijd geen salaris was betaald, stelde de VVCS namens de speler dat het contract met de speler in feite was beëindigd, zonder dat daar enige rechtvaardiging voor was. De speler keerde dan ook gedurende het seizoen terug.
Namens de speler vorderde de VVCS volledige nakoming van het contract. De Dispute Resolution Chamber van FIFA stelde de VVCS / speler in het gelijk, en veroordeelde de club tot nakoming van al haar contractuele verplichtingen.
De zaak Van Dessel vs. APOP Kinyras Peuias FC staat natuurlijk niet op zich. De VVCS treedt thans ook op namens de spelers Nicky Hofs en Mike Zonnenveld, die in een vergelijkbare situatie zijn beland met hun Cypriotische club AEL Limassol.
Cyprus is vast een prachtig vakantie land, maar als het om “werken” gaat, krijgt het land van de VVCS een negatief reisadvies.