Ricky van Wolfswinkel in grootse vorm in Portugal

26 september 2011

Ricky van Wolfswinkel kwam afgelopen weekend voor de vierde opeenvolgende keer tot scoren bij het ambitieuze Sporting Lissabon. Tijd voor een gesprekje met de sympathieke 22-jarige spits.

– Ricky, hoe gaat het met je?
‘Het gaat uitstekend met me, los van het feit dat het voetballend goed met me gaat heb ik het ook super naar mijn zin buiten het voetbal om. Lissabon is een geweldige stad en ook het klimaat is heerlijk. Samen met mijn vriendin hebben we een mooi appartement betrokken bij de rivier de Taag en voelen we ons al helemaal thuis.’

– Na een goede voorbereiding startte je in de eerste competitie wedstrijd op de bank Was dat een tegenvaller voor je?
‘Ik heb inderdaad een redelijk goede voorbereiding gedraaid, waarin ik ook regelmatig heb gescoord. Alleen met zoveel nieuwe spelers was het de hele voorbereiding nog zoeken naar het juiste systeem en naar het beste elftal. Gedurende de voorbereiding kwamen er nog verschillende aankopen bij en werd op de laatste dag een concurrent van mij in de spits, Helder Postiga, verkocht aan Real Zaragoza. Daaruit merkte ik dat ze veel vertrouwen in mij hadden, anders hadden ze hem niet verkocht. Tijdens de voorbereiding speelde ik veel met Postiga in een 2 spitsen systeem. Sinds de eerste competitiewedstrijd kiest de trainer echter voor het Nederlandse systeem met 3 spitsen. In de eerste competitiewedstrijd kreeg de toen nog aanwezige Postiga de voorkeur tegen Olhanense. De tweede wedstrijd speelde ik in de basis tegen Beira Mar en in de derde wedstrijd speelde mijn andere concurrent Bojinov… De trainer was duidelijk nog zoekende naar de juiste formatie, wat ik overigens ook begreep. In die derde wedstrijd viel ik in bij een 2-0 achterstand en scoorde ik de winnende treffer. Sindsdien heb ik een basisplaats en heb ik elke wedstrijd gescoord.’

– Heb je jezelf een aantal doelen gesteld die je dit seizoen wil bereiken?
Nee, eigenlijk geen concrete. Het is voor mij een hele nieuwe ervaring en ik leef echt van wedstrijd tot wedstrijd. We hebben een goede selectie met veel concurrentie. Ik zal dan ook elke wedstrijd scherp moeten zijn om mijn basisplaats te behouden. Ik ben hier naar toe gekomen om mezelf door te ontwikkelen op alle gebieden. Fysiek merk ik dat ik al steeds sterker wordt. De Portugese competitie is hard en daar moet je jezelf tegen wapenen. Ik weet dat ik op doelpunten wordt afgerekend en ben dan ook blij dat ik er in de competitie al  4 heb in liggen. Ook in de Europa League tegen Zurich heb ik gescoord, waardoor we een goede uitgangspositie hebben voor de overige wedstrijden in onze poule.’

– Je bent 1 keer uitgenodigd door Bondscoach Bert Van Marwijk voor het Nederland Elftal. Verwacht je binnenkort weer een uitnodiging?
‘Daar ben ik totaal niet mee bezig. Uiteraard wil ik net als iedere speler in het Nederland Elftal spelen, maar voorlopig focus ik me op Sporting Lissabon. Op het moment dat ik bij Sporting zo blijf presteren als nu, hoop ik dat ze me een beetje in de gaten houden. De concurrentie op mijn positie is zeer groot met verschillende spelers die internationaal al het nodige hebben gepresteerd. Daarnaast ontwikkeld Luuk de Jong zich stormachtig bij FC Twente. Desalniettemin weet je nooit hoe bepaalde dingen zich ontwikkelen. Eerst presteren bij Sporting dan komt de rest vanzelf…’