Nicky Hofs weer thuis bij Vitesse

3 november 2011

Nicky Hofs keerde begin juli terug bij Vitesse met het verzoek om zijn conditie op peil te houden zodat hij zich fysiek kon voorbereiden tot het moment dat er een club belangstelling zou tonen. De afspraak was duidelijk, als dank voor zijn diensten mocht hij zich bij de selectie van John van de Brom voegen, maar hij hoefde verder nergens op te rekenen…

Nicky zou Nicky niet zijn als hij toch niet stilletjes hoopte op een nieuw contract bij zijn jeugdliefde. Overtuigd van zijn eigen kwaliteiten begon hij aan die missie.

Na een goede voorbereiding kreeg hij een contractvoorstel voor de duur van 1 jaar met een optie tot verlenging voor nog een jaar. Drie maanden later is hij niet meer uit de basis weg te denken en heeft hij het gevoel nooit weg te zijn geweest. Aan het woord de 28 jarige Nicky Hofs die met Vitesse op een verassende vierde plek staat in de Eredivisie.

“Ik heb het enorm goed naar mijn zin en had eerlijk gezegd niet verwacht zo snel terug te keren na mijn vertrek vorig jaar juli. Ik tekende met volle overtuiging een contract voor 2 seizoenen in Cyprus met AEL Limassol. Ik werd binnen gehaald als de grote aankoop en kreeg meteen het shirt nr 10 om mijn schouders. Met de trainer en de technisch directeur had ik uitgebreid gesproken en ik zou als aanvallende middenvelder komen te spelen, aldus de eenmalig internationaal. Nou, ik heb overal gespeeld maar behalve als nr 10… Het hielp ook niet dat de trainer al naar 4 wedstrijden werd ontslagen en dat de nieuwe trainer in de winterstop zijn eigen aankopen binnen haalde. Sindsdien ging het sportief snel bergafwaarts, AEL deed me in de winterstop een aanbod tot ontbinding van het contract en stelde voor een afkoopsom van 2 maand salarissen mee te geven. Ik had nog 18 maanden te gaan en ik had geen zekerheid van een nieuwe club. Ik ging daar dan ook uiteraard niet mee akkoord. Omdat ik de duurste speler van de selectie was konden ze het zich niet veroorloven mij te betalen als ik niet speelde. Toen duidelijk werd dat we in dat seizoen niets meer konden halen werden tot onze grote verbazing Mike Zonneveld ( die in juli van PSV werd aangetrokken) en ik op staande voet ontslagen. De redenen die ze aangaven sloeg nergens op en dat bleek onder meer wel uit het feit dat ze Mike en mij precies dezelfde brief stuurden. Blijkbaar was het een standaard brief die ze alle spelers stuurden van wie ze af wilden. Qua leven hadden we het geweldig naar onze zin, en ook financieel zag het er goed uit. Op dit moment ligt de zaak bij de FIFA en word ik bijgestaan door de VVCS waardoor ik met vertrouwen de uitslag tegemoet zie. Een bekende uitspraak is dat elk nadeel zijn voordeel heeft en daardoor sta ik nu met Vitesse op een plek die recht geeft op Europees voetbal. Dat het dit seizoen zo goed zou gaan had ik niet durven dromen. Vorig jaar eindigde Vitesse op de 15e plaats, en dit seizoen begonnen we de training met 12 spelers. Ik ben John van den Brom ook dankbaar dat ik van hem de kans heb gekregen om me in de voorbereiding te bewijzen. De zogenaamde beschuldigingen van AEL, dat ik niet fit zou zijn werden ook snel gelogenstraft want ik was topfit en helemaal afgetraind en ik heb het zelf in de voorbereiding afgedwongen door mijn spel dat Vitesse mij een contract aanbood. Met de trainer heb ik besproken wat mijn rol diende te zijn in het elftal. Ik moet mijn ervaring overbrengen aan de jonge spelers in de selectie en rust brengen in het elftal. Garanties op speeltijd kreeg ik niet en ik wist dat er veel concurrentie zou zijn. Concurrentie maakt je alleen maar sterker en ik besef dat als ik niet goed presteer er zo iemand anders mijn plek inneemt. Het gaat echter niet om Hofs, Bony of Velthuizen. Niemand mag zichzelf belangrijker vinden dan zijn ploeggenoot en met dat proces zijn we bezig. Op dit moment zijn we echt een team en groeien we naar elkaar toe. De doelstelling aan het begin van het seizoen was dat we voor de play-offs zouden gaan, op dit moment staan we op een positie die recht geeft op directe plaatsing voor Europees voetbal. We zijn dan ook goed op weg, maar kijken voorlopig niet verder dan de volgende wedstrijd. Ik zelf zit lekker in mijn vel en heb een goede klik met Bony. Zo zie je maar weer dat het in voetbal snel kan veranderen. Voorlopig geldt voor mij: oost west, thuis best…..”