Davy de Fauw leider bij Zulte Waregem

8 december 2011

Davy de Fauw speelt sinds afgelopen zomer voor het Belgische Zulte Waregem. Na 5 seizoenen Sparta en 5 seizoenen Roda JC, een periode waarin De Fauw maar liefst 300 duels uitkwam in de Eredivisie, besloot hij terug te keren naar zijn geboortestreek. Zulte Waregem diende wel een flinke transfersom te betalen aangezien De Fauw nog een doorlopend contract had bij Roda JC. Dit was voor de ploeg uit West Vlaanderen geen onoverkomelijk probleem, daar ze in De Fauw de nieuwe leider van de defensie zagen. Bij aanvang van het huidige seizoen maakte Zulte Waregem in de pers kenbaar dat ze overliepen van ambitie en zich de komende jaren willen nestelen in de Belgische top. Tot dusver verloopt het echter anders; na 16 wedstrijden staat de ploeg met 14 punten op een teleurstellende 13e plaats.

Voor het VVCS webteam reden om Davy te vragen naar zijn ervaringen van de afgelopen maanden.

Davy, hoe gaat het met je?

‘Met mij gaat het heel goed. Na al die jaren in Nederland gewoond te hebben zit ik nu weer vlak bij mijn familie. Op sportief gebied heb ik ook geen last van aanpassingsproblemen. Bij Zulte heb ik het geluk dat wij twee trainers hebben die jarenlang in de Eredivisie gewerkt hebben, te weten Kalezic en Boeve. Zij trainen op een manier die ik de laatste jaren altijd gewend ben geweest. Veel technische oefeningen en altijd uitgaan van balbezit en eigen kracht. Een prettige manier van werken. In het begin van het seizoen kreeg ik de aanvoerdersband en daar spreekt veel vertrouwen uit. Aan mij om dat vertrouwen in de wedstrijden niet te beschamen en tot dusver gaat dat vrij aardig…’

Toch zullen er ook wel de nodige verschillen zijn tussen het voetbal in Nederland en België?

‘Uiteraard zijn er de nodige verschillen. De meeste spelers in Nederland zijn een stuk mondiger dan in België. Bij de Nederlandse clubs waar ik gespeeld heb wisten alle spelers te vertellen hoe er gespeeld moest worden. Zelfs spelers met weinig ervaring roerden hun mond. In België is er binnen de kleedkamer veel meer hiërarchie. Jonge spelers staan echt open voor adviezen van de oudere jongens en dat is erg plezant. Ik praat dan ook veel met die jonge gasten en draag op deze wijze mijn ervaring over. Verder is er veel discipline en willen alle spelers er alles aan doen om het maximale uit zichzelf te halen.’

Zulte Waregem had aan het begin van de competitie veel ambities maar voorlopig staan jullie op een 13e plaats, heb je daar een verklaring voor?

‘Helaas moet ik ook constateren dat we de ambities van de club geen gestalte kunnen geven op de ranglijst. Het is wel zo dat op het ogenblik alles nog dicht bij elkaar staat en dat we snel kunnen stijgen als we twee overwinningen pakken de komende wedstrijden. Dat is echter wel ons euvel. We spelen zeer goed verzorgd voetbal maar we hebben problemen met scoren. We creëren veel kansen maar weten deze niet te benutten. Afgelopen wedstrijd kregen we in de 88e minuut een 100% kans, maken we deze dan winnen we de wedstrijd. We eindigen veel te veel wedstrijden met een gelijkspel. Gelukkig blijft het bestuur en met name voorzitter Patrick de Cuyper rustig onder de situatie. Hij ziet ook dat het vertoonde spel goed is en dat ons team tijd nodig heeft om te groeien. Ik spreek daar ook vaak met hem over. In mijn rol als aanvoerder heb ik goed contact met hem en maak hem ook duidelijk dat ik een goede terugronde verwacht. We spelen tot 26 december, daarna ga ik met mijn familie een paar dagen naar Parijs om  mij 2 januari weer op de club te melden. Dan zullen we de mensen het ware gezicht van Zulte Waregem tonen.’