Italiaanse spelersstaking afgewend

15 augustus 2001

Een door de Italiaanse spelersvakbond AIC aangekondigde spelersstaking is op het laatste moment afgewend. Aanleiding voor het spelersprotest was de door de voetbalbond opgelegde verplichting voor clubs uit de Serie C om minimaal één speler van onder de 20 jaar en één speler van onder de 18 jaar de volle 90 minuten te laten spelen.
Bovendien zouden – de reservekeeper niet meegerekend – bij elke wedstrijd minimaal 4 spelers van de selectie na 1 januari 1981 geboren moeten zijn, waarvan twee zelfs weer van na 1 januari 1983.

De spelers van de Serie C1 en C2 dreigden afgelopen weekend met een staking toen de eerste ronde van de Coppa Italia op het programma stond, de traditionele opening van het Italiaanse voetbalseizoen. De spelers, vertegenwoordigd door de spelersvakbond AIC, werden daarbij volledig gesteund door hun collega’s uit de Serie A en B.

De spelers meenden dat de werkgelegenheid van oudere spelers via deze oneigenlijke maatregel in gevaar gebracht werd. Na het versoepelen van de buitenlandersregeling aan het eind van het afgelopen seizoen was de positie van de Italiaanse spelers toch al onder grotere druk komen te staan.

De dreiging van de aangekondigde staking werd op het laatste moment afgewend toen de voetbalbond en het bestuur van de Serie C aangaven met de spelersvakbond over een oplossing te willen spreken.
Gisteren is tijdens dit overleg in Rome een compromis bereikt waar alle partijen vrede mee lijken te kunnen hebben.

Van de 18 geselecteerden voor een wedstrijd in de Serie C1 dienen voortaan 4 spelers van na 1 januari 1981 te zijn, de reservekeeper meegerekend. Voor de Serie C2 is dit aantal op 5 spelers vastgesteld.

Niet langer is er dus de verplichting om 2 spelers van na 1 januari 1981 daadwerkelijk op te stellen. Niet langer ook wordt bij een aantal spelers de grens van 1 januari 1983 gehanteerd en bovendien wordt de reservekeeper bij de regeling niet langer uitgezonderd.

De maatregel gaat pas per 2 september in, bij aanvang van de reguliere competitie. De aanvankelijk door de voetbalbond opgelegde maatregel blijft nog wel van kracht bij de vijf bekerwedstrijden die voordien afgewerkt worden.
Dit heeft al tot eerste protesten geleid, omdat clubs van mening zijn dat zij zo niet kunnen spelen in de formatie waarmee zij de competitie zullen beginnen.