John Lammers zeurt niet over de beperkingen van Excelsior

18 januari 2012

Afgelopen zomer kreeg John Lammers (48) de kans als hoofdtrainer te debuteren in het betaalde voetbal. Na twee jaar als assistent kon de geboren Tilburger bij Excelsior de baan overnemen van de vertrekkende Alex Pastoor. ‘Je weet dat je het moeilijk krijgt. Het budget is beperkt. Dat zijn bekende gegevens’, zo aarzelde John Lammers geen moment over de mogelijke promotie.

 

In de eredivisie jaagt Excelsior een bijna traditionele doelstelling na: minimaal als voorlaatste eindigen en via de nacompetitie degradatie vermijden. De club met de laagste begroting in de hoogste afdeling moet nu eenmaal constant op de kleintjes letten. Als trainer zal John Lammers nooit zeuren over die bescheiden opstelling. ‘Ik heb het heel goed naar mijn zin. Je weet dat je werkt met een groep die bij dit budget hoort. We proberen ze elke dag beter te maken.’

 

De voormalige spits – meer dan 200 goals in bijna 500 wedstrijden bij acht verschillende clubs – sloot zijn actieve carrière van achttien jaar af bij Auckland Kingz uit Nieuw-Zeeland. Dat was in 2000. ‘Ik heb er toen bewust voor gekozen voor de VVCS te gaan werken. Als zaakwaarnemer had ik meer vrijheid om ook eens met mijn gezin wat te doen.’

Twee jaar was John Lammers in dienst van de VVCS. ‘Ik had zeventig spelers in mijn portefeuille. Van Huntelaar en De Zeeuw tot heel veel jonge, aanstormende talenten.’ Het begeleiden van spelers beviel hem uitstekend. ‘Ik wilde geen trainer worden.’ Maar de ex-prof miste op den duur de spanning van het toeleven naar een wedstrijd.

 

Op verzoek van Peter Bosz verzorgde hij een keer in de week bij AGOVV de individuele training van de spitsen. En zondag runde hij zijn voetbalschool in Zundert, waar honderd kinderen kwamen lessen. Dankzij Peter Bosz rolde John Lammers toch in het vak van oefenmeester. Ze tekenden samen een contract bij De Graafschap.

Het was het begin van een leerzame periode als assistent. Een half jaartje hielp hij nog de zaterdagclub Achilles Veen, maar koos daarna voor Willem II om geleidelijk aan op te klimmen in het hem dierbare wereldje. Ondertussen haalde hij, november 2007, het diploma coach betaald voetbal. Via Feyenoord, waar hij na het ontslag van Gertjan Verbeek kort nog Leon Vlemming bij het eerste secondeerde, belandde hij bijna automatisch bij Excelsior. ‘Alex Pastoor deed de beloften bij Feyenoord. Ik bezocht elke thuiswedstrijd van de beloften. Zo leerden we elkaar kennen.’ In 2009 stapten ze samen over naar Woudestein, waar voor John Lammers de startstreep lag voor een loopbaan als hoofdtrainer.