Bart van Muyen is op meerdere fronten zeer actief

17 februari 2012

De 29-jarige Bart van Muyen mag met recht een routinier genoemd worden. Hij is al vanaf 2002 actief als profvoetballer. Hij heeft meer dan 250 wedstrijden in het Betaalde Voetbal achter zijn naam staan. Verreweg de meeste van die duels speelde hij voor FC Dordrecht. Echter, vanaf dit seizoen is de geboren Rotterdammer actief voor FC Oss.

 

Veel mensen vroegen zich af waarom Bart FC Dordrecht verruilde voor FC Oss. Hij was toch de cultuurbewaker van FC Dordrecht? Bart legt dit zelf uit: “ik wilde me naast mijn voetbalcarrière ook ontwikkelen op ander gebied. Het liefst in een commerciële functie bij FC Dordrecht. De club zag dit niet zitten, omdat ze niet willen dat een speler alles weet van het reilen en zeilen binnen de club. Voor mij onbegrijpelijk, maar ik was vastbesloten om een club te vinden waar ik wel een dubbelfunctie kon bekleden. Gelukkig vond ik in FC Oss zo’n club. Hier krijg ik als accountmanager wel de kans om ervaring op te doen en door te groeien. Daarnaast kan ik nu nog steeds doen wat ik eigenlijk het allerliefste doe; voetballen.”

 

Wellicht vraagt men zich af waarom Bart zich naast het voetballen ook op ander gebied wil ontwikkelen. Dat kan toch ook na zijn voetbalcarrière?

Bart is het niet eens met deze denkwijze en verklaart: “ik wil na mijn voetbalcarrière een baan hebben waarbij ik tot aan mijn pensioen plezier beleef. Ik weet ook wel dat je die zekerheid nooit hebt, maar als je verplicht een saaie baan moet oppakken omdat je geen ervaring of diploma’s hebt, dan weet je zeker dat je het niet tot je 67e volhoudt. Kortom, dit was voor mij geen alternatief. Ik streef naar het hoogst haalbare.”

 

Bart was al vroeg doordrongen van het nut van studeren. Zo heeft hij na de HAVO de ALO gevolgd en nu is hij bezig aan zijn laatste jaar van de HBO-studie Topsportmanagement & Ondernemerschap. Deze studie volgt Bart aan de VVCS Academy. Over het waarom Bart heeft gekozen voor een 2e studie is hij duidelijk: “nadat ik mijn ALO-diploma heb behaald, heb ik alleen nog in een fitnesscentrum les gegeven, maar dat is ook alweer tien jaar geleden. Ik zie me na tien jaar niet opnieuw voor een groep staan. Met de HBO-studie van de VVCS Academy kan ik meerdee kanten op.  Ik heb er nu al veel profijt van tijdens mijn werkzaamheden als accountmanager van FC Oss. De communicatie met sponsoren verloopt bijvoorbeeld veel makkelijker. Maar ook de lesstof van de vakken Nima-A, Nemas Middle Management, Financieel management en zelfs Innovatie management kom ik in de dagelijkse praktijk regelmatig tegen.”

 

Bart is een druk bezet man. Hij is op dit moment  niet alleen voetballer, maar ook accountmanager en volgt ook nog een HBO-studie. Daarnaast heeft het gezin natuurlijk ook aandacht nodig. Hoe combineert hij dit allemaal? “Druk is het wel, maar zoals ik net al zei, ik streef naar het hoogst haalbare. Daarvoor moet je veel in jezelf investeren. Maar dat is eigenlijk iets wat me van huis uit is meegegeven. Nu besef je des te meer hoeveel vrije tijd je eigenlijk hebt als profvoetballer”, aldus Bart.

 

Veel voetballers die een studie willen combineren met hun voetbalcarrière geven aan dat dit lastig te combineren is. Bart is wat dat betreft een ervaringsdeskundige. Hoe kijkt hij hier tegenaan? “Ik moet de voetballers hierin wel gelijk geven. De meeste scholen geven wel aan dat ze je zo goed mogelijk willen helpen, maar in de praktijk blijkt dit toch lastig. Toen ik destijds de ALO volgde in Tilburg was dat ook veelal het geval. Ik heb deze studie kunnen afronden doordat ik toen nog geen full-prof was.”

 

En hoe was die combinatie aan de VVCS Academy?  “De faciliteit en flexibiliteit die de VVCS Academy biedt is wat dat betreft uniek. Het maakt het niet uit waar je bent, want door middel van E-learning kun je altijd en overal je lessen volgen. Er is geen reistijd en bij transfers hoef je dus ook niet bang te zijn dat je je studie niet kan afmaken. Zelfs een tranfer naar het buitenland hoeft zodoende niet het einde van je studie te betekenen. Een ander groot voordeel van E-learning is dat je in je eigen omgeving een college kan volgen. Je hebt geen afleidingen, terwijl er aan het college helemaal niks verandert. Daarnaast worden de colleges opgenomen. Mocht je een college gemist hebben, dan kan je deze te allen tijde terug kijken wanneer het voor jou het beste uitkomt. Ook voor het leren van tentamens kan dit een groot voordeel zijn. Voor mij is het in elk geval dé manier om een interessante studie te combineren met mijn voetbalcarriere.” Aldus de conclusie van Bart van Muyen.