Truc doet gemiddeld salaris te sterk dalen

17 april 2012

Dat de crisis zich ook in het betaald voetbal doet voelen mag voor zich spreken. Er zijn zelfs clubs die per het einde van het seizoen dreigen te verdwijnen.

Maar de gisteren gepresenteerde daling van de eredivisiesalarissen is er een die niet volledig waarheidsgetrouw is.

Feit is namelijk dat een aantal clubs een te hoog aantal contractspelers heeft opgegeven voor de door de KNVB uit te voeren berekening. Daar waar het in de ogen van de spelersafgevaardigden zou dienen te gaan om “de eerste zestien” hebben meerdere clubs ruim dertig spelers opgevoerd. Uiteraard kun je dan ook niet meer spreken van de spelers behorend tot de eerste selectie, maar kom  je wel tot een lager gemiddelde.

De bepaling van een redelijke en juiste berekeningsgrondslag is aan de sociale partners, oftewel de VVCS, Proprof en de FBO. De spelersvakbonden hebben dan ook al duidelijk gemaakt dat zij de nu gepresenteerde, wat creatieve, berekeningswijze niet nogmaals zullen accepteren.

 

Zoals bekend, betekent een en ander dat een non-EU speler van 20 jaar of ouder een gegarandeerd salaris zal hebben te verdienen van € 458.000,– per jaar (150%). Voor dezelfde categorie spelers van 18 en 19 geldt een garantie op € 229.000,–, oftewel 75% van het gemiddelde.