Sjoerd Ars scoort altijd en overal; ook met zijn studie

2 augustus 2012

De 28-jarige Sjoerd Ars vertoont op dit moment zijn kunsten bij Tianjin Teda FC uit China. En net als bij al zijn vorige clubs bestaan die kunsten uit voornamelijk 1 ding; SCOREN!

Niet dat Sjoerd verder niets kan op het voetbalveld, maar het belangrijkste onderdeel van het voetballen beheerst hij tot in de puntjes. In voetbalkringen wordt Sjoerd daarom ook wel de Inzaghi van de Lage Landen genoemd. En niet voor niets. Zo heeft hij tot nu toe in 263 competitiewedstrijden, maar liefst 129 doelpunten gescoord. Voor het gemak tellen we dan de doelpunten in Europese-, beker- en play-off wedstrijden even niet mee.

Sjoerd  vertrok al op jonge leeftijd naar Rotterdam om bij Feyenoord via hun befaamde jeugdopleiding proberen door te breken als profvoetballer. Toen dat niet direct lukte, ging hij “back to the roots” om bij de Superboeren van De Graafschap zijn debuut te maken in het Betaalde Voetbal. Omdat hij, naar zijn zin, te weinig aan spelen toe kwam bij De Graafschap, vertrok Sjoerd naar FC Omniworld. Dat dit een goede keus is geweest, blijkt wel uit het feit dat hij 36 wedstrijden speelde en daarin 17 doelpunten maakte. Hiermee wekte hij de interesse van verschillende clubs uit de Eerste- en  Eredivisie. Bewust koos hij daarna voor de weg der geleidelijkheid en ging spelen voor Go Ahead Eagles. Ook hier speelde hij in twee seizoenen bijna alle competitiewedstrijden en scoort daarin 33 keer. Verassend genoeg vertrok Sjoerd na 2 seizoenen Go Ahead Eagles naar RBC Roosendaal. Dit terwijl een hoop kenners hadden verwacht dat een club uit de Eredivisie hem wel een kans zou geven. Als deze kans niet komt, besluit hij om in te gaan op de aanbieding uit Roosendaal en te proberen om te promoveren en zodoende  toch in de Eredivisie terecht te komen. Ondanks dat Sjoerd 33 doelpunten maakte, lukte het RBC Roosendaal niet om te promoveren. Ook FC Zwolle had de ambitie om te promoveren naar de Eredivisie en kon daarbij de hulp van Sjoerd Ars goed gebruiken. Het seizoen 2010/2011 ging echter de geschiedenisboeken in als een rampseizoen. Zowel  voor  FC Zwolle als voor Sjoerd en zijn vriendin. FC Zwolle gaf het kampioenschap uit handen aan RKC Waalwijk na een voorsprong van 13 punten. Erger is het leed dat Sjoerd en zijn vriendin trof. Zij verloren op maandag 10 januari 2011 hun dochtertje vlak na de geboorte. Ondanks dit enorme verlies toonde Sjoerd Ars aan mentaal erg sterk te zijn. De eerste wedstrijd na het persoonlijke drama miste hij nog, maar in overleg met zijn vriendin besloot hij om de draad weer op te pakken. En hoe! Hij eindigde dat seizoen als topscorer van FC Zwolle met 28 doelpunten.

De privé omstandigheden hebben er zeker toe bijgedragen dat Sjoerd Ars en zijn vriendin  vanaf dat moment anders tegen de toekomst aan zijn gaan kijken en zij besloten voor het avontuur te gaan. Uit de vele aanbiedingen die er waren kozen zij voor Levski Sofia uit Bulgarije. Sjoerd tekende een mooi contract voor drie jaar. In de eerste 2 Europese wedstrijden scoorde Sjoerd gelijk 2 keer en ook in de competitie scoorde hij daarna 6 keer in 14 wedstrijden. Echter, een trainerswissel betekende het einde voor Sjoerd Ars bij Levski. Ondanks een doorlopend contract mocht hij na een half jaar alweer uitkijken naar een andere club. Doordat Sjoerd ook bij Levski zijn doelpuntjes weer had meegepikt, was er genoeg belangstelling. Gekozen werd voor Tianjin Teda FC uit China. Dit omdat deze club ambitieus is en China  als voetballand erg in opkomst is. Sjoerd en zijn gezin zitten vanaf januari 2012 in China en het bevalt hen goed, al hebben zij natuurlijk wel enige tijd nodig gehad om aan de gewoontes van een land als China te wennen. En bijna vanzelfsprekend; Sjoerd is bij Tianjin Teda FC verder gegaan waar hij goed in is; scoren. Op dit moment heeft hij alweer 10 doelpunten gemaakt in 19 wedstrijden.

Om ook goed voorbereid te zijn op zijn maatschappelijke carrière, is Sjoerd al tijdens zijn periode in Bulgarije begonnen aan de HBO-studie Topsportmanagement & Ondernemerschap van de VVCS Academy. Ondanks dat het tijdsverschil en de trage internetverbinding in China het er niet makkelijker op maken om de studie te volgen, is Sjoerd vastbesloten om ook hierin te volharden en te scoren met zijn studie. Vanzelfsprekend zal de VVCS Academy hem hierbij zo goed mogelijk ondersteunen en waar nodig voorzien van goede voorzetten!