Oud-Ajacied Robert Gehring schrijft scriptie over transfersysteem

12 oktober 2001

Robert Gehring debuteerde in 1996 voor Ajax in de wedstrijd om de Europese Supercup tegen Zaragoza, speelde in Spanje bij Rayo Vallecano en was twee keer transfervrij dankzij het Bosman-arrest. Nu, 25 jaar oud, studeert hij aan het vermaarde instituut Nijenrode, nadat hij een scriptie over het nieuwe transfersysteem schreef. Een opmerkelijk verhaal.
 Robert Gehring kwam als 14-jarig spelertje van AFC over naar Ajax. Hij doorliep alle jeugdelftallen en debuteerde als amateur in februari 1996 in de tweede wedstrijd om de Europese Supercup tegen Zaragoza.

Gehring: ‘Ajax won met 4-0. Ik kwam 20 minuten voor tijd het veld in voor Finidi George en maakte de hele huldiging mee. Een schitterende ervaring. Na dat seizoen kreeg ik een contract aangeboden. Ik profiteerde meteen van het net ingevoerde Bosman-arrest. Want tot dan toe verdienden spelers van het tweede elftal zo’n 35.000 gulden en dat werd nu opeens een ton.’

Gehring speelde in het eerste jaar in de Amsterdam ArenA een prima voorbereiding, mocht mee naar de Champions League-uitwedstrijd tegen Auxerre, maar raakte snel daarna zwaar geblesseerd. ‘Ik scheurde de voorste kruisband in mijn linkerknie. Dat hele jaar heb ik gerevalideerd. Toen ik aan het eind van het seizoen weer bijna fit was zij Ajax dat het hen speet van die blessure, maar dat ik niet voor een nieuw contract in aanmerking kwam.’

Op voorspraak van Dave van den Bergh, die net een contract bij Rayo Vallecano had getekend, mocht Gehring bij de club in Madrid op trainingsstage komen. ‘Dat liep goed en ik kreeg een uitstekend 1-jarig contract aangeboden. Door de naweeën van die knieblessure kwam ik het eerste half jaar nauwelijks aan spelen toe en werd ik uitgeleend aan een andere Madrileense club uit de Segunda Division B, Macha da Honda. Daar heb ik nog een half jaar heerlijk gespeeld.’

Bij Rayo Vallecano kwam Gehring niet voor een nieuw contract in aanmerking. Weer was hij transfervrij. Gehring: ‘Maar ik had geen zin meer om met mezelf te gaan leuren. In de winterstop had ik al stage gelopen bij Willem II. Co Adriaanse kende me nog van Ajax en zei na die week: Ik zie je 4 januari wel. Maar om de een of andere reden ging die transfer uiteindelijk toch niet door. Daardoor had ik even genoeg van al die proefperiodes.’

Gehring ging weer voetballen voor AFC en meldde zich weer bij de Haarlem Business School, die hij een voor jaar onderbroken had. Was het niet moeilijk om van een riant salaris weer terug te vallen op een studiebeursje? Gehring: ‘Dat viel niet mee en ik was ook behoorlijk teleurgesteld. Ik hoopte ook dat ik via AFC wel weer in het betaalde voetbal terecht zou komen. Maar ik ben nu aan mijn vierde seizoen hier begonnen, dus dat idee heb ik inmiddels wel uit mijn hoofd gezet. Maar dit is ook mooi. We zijn vorig jaar met AFC kampioen geworden en spelen weer in de hoofdklasse. En zoals de bekeruitslagen laten zien, is er niet veel verschil tussen de eerste divisie en de top van de amateurs.’

Bovendien kon Gehring zich bij AFC volledig op zijn maatschappelijke toekomst richten. Afgelopen schooljaar studeerde hij af met een scriptie over het nieuwe transfersysteem. Gehring: ‘Ik wist dat ik voor iets moest kiezen waar mijn interesse lag. De voetbalwereld dus. Ik ben zelf dankzij het Bosman-arrest twee keer transfervrij geweest en was dus zeer benieuwd hoe het hele proces naar een vernieuwd transfersysteem zou verlopen. Ik heb bij mijn onderzoek veel medewerking gekregen van de VVCS, wat natuurlijk handig was omdat Theo van Seggelen als secretaris-generaal van de FIFPro nauw bij de onderhandelingen betrokken was.’

Is Gehring verrast door de uitkomst van het hele proces? Gehring: ‘Het is natuurlijk vreemd dat de Europese Commissie alles op gang bracht omdat het vond dat de spelers door de torenhoge afkoopsommen te weinig bewegingsvrijheid hadden, en er uiteindelijk een systeem uit komt dat de spelers in een aantal opzichten juist weer meer aan banden legt. De rol van enkele Europese politici is opmerkelijk: zo heeft Tony Blair zijn invloed in de strijd gegooid om het Bosman-arrest op een aantal punten terug te draaien.’

De scriptie eindigt op het moment dat de FIFPro zich van de onderhandelingen heeft afgewend en de FIFA met de Europese Commissie een overeenkomst heeft bereikt. Inmiddels heeft de FIFPro toch zijn medewerking aan het akkoord verleent. Gehring: ‘Dat begrijp ik op zich wel. De FIFPro heeft nog enkele belangrijke veranderingen in het akkoord weten door te voeren en kan nu zitting nemen in enkele belangrijke arbitragecommissies. En als het echt de verkeerde kant uit gaat kan de FIFPro er altijd nog uitstappen.’

Inmiddels is Robert Gehring aan een nieuwe opleiding begonnen. ‘Ik studeer nu aan Nijenrode. Een superzware opleiding van 16 maanden, waarbij je door de week ook intern op het instituut moet blijven. Of dat tot een functie in de voetballerij leidt weet ik niet. Je wordt in principe opgeleid voor een leidinggevende managementfunctie in het internationale bedrijfsleven, dus het kan van alles worden. Maar misschien kom ik wel bij een club terecht, of bij de voetbalbond.’