VVCS op bezoek bij Dordrecht ‘90

24 oktober 2001

De VVCS was vandaag op bezoek bij Dordrecht ’90. De spelersgroep werd bijgepraat over de laatste ontwikkeling in de voetballerij. Aan de orde kwamen onder andere het nieuwe transfersysteem, de opbrengsten uit computerspelletjes en de problemen bij Dordrecht met de afdracht van de CFK-bijdragen.

De volledige spelersgroep van Dordrecht ’90 was vanmiddag bijeengekomen in het spelershome van het GN Bouwstadion om zich te laten bijpraten door een delegatie van de VVCS. Een uur lang werd de eerste divisionist geïnformeerd door Ad Dieben, Martin Snoeck, Marius de Kok en John Lammers.

De laatste ontwikkelingen over het nieuwe internationale transfersysteem werden besproken, alsook de opbrengst van de zogenaamde voetbalcomputerspelletjes.

Nadat de spelers jarenlang door de computerindustrie genegeerd werden is het de VVCS – en de internationale spelersvakbond FIFPro – gelukt om te zorgen dat de rechten van de spelers voortaan gerespecteerd worden. Volgens de verdeling 60% voor de eredivisie, 30% voor het Nederlands elftal en 10% voor de eerste divisie komen inkomsten nu terecht bij de ‘personages’ van deze spelletjes: de spelers. Van de Nederlandse eerste divisiespelers worden de namen niet gebruikt in de zogenaamde actieve games, wel in enkele managementsspelletjes.

De spelers van Dordrecht ’90 kregen vandaag te horen dat hiervoor binnenkort naar verwachting ruim 1500 gulden aan de spelersraad zal worden overgemaakt, toch alweer ruim twee keer zoveel als vorig jaar. De bestemming die Marcel van der Net vervolgens voor ogen had werd met de nodige hilariteit door zijn medespelers begroet.

Minder goed nieuws was er van het CFK-front. Van iedere contractspeler wordt door de club verplicht een deel van het salaris ingehouden. De club dient dit bedrag vervolgens aan het CFK-fonds af te dragen. De clubleiding van Dordrecht ’90 blijft echter al vanaf januari in gebreke bij deze afdrachten. De spelersgroep werd op het hart gedrukt om bij de clubleiding aan te dringen op een correcte afdracht van de gelden die de spelers – en niet de club -toebehoren.

Na afloop was er voor ieder nog gelegenheid om vragen te stellen, waarvan gretig gebruik werd gemaakt. Volgende week bezoekt de VVCS de spelersgroep van Willem II.