Nominatie NEC zorgt voor beroering in Nijmegen

16 december 2001

De nominatie van NEC in de categorie Club van het seizoen 2000-2001 heeft in Nijmegen voor flink wat beroering gezorgd. De nominatie kon de supporters van de harde kern niet bekoren. Op hun eigen website riepen ze op het Gastenboek van de VVCS-site met mails te bestoken. Wat prompt gebeurde. Een aantal NEC-supporters adviseren de VVCS opvallend genoeg om de prijs niet aan NEC, maar aan FC Utrecht uit te reiken.
De harde kern blijkt niet tevreden te zijn met het supportersbeleid van de club. Op de eigen site geven de supporters een aantal argumenten om hun onverwachte mening te onderbouwen. ‘Bij deze willen wij, als NEC-supporters, de jury verzoeken onze club de prijs niet toe te kennen’, is op de forumpagina van de NEC-site te lezen.

‘NEC probeert ons bezoek aan uitwedstrijden te ontmoedigen. NEC laat veel te weinig fans van de bezoekende clubs toe. NEC heeft nog steeds geen supportershome. Het eten in het stadion is vreselijk duur en ongelooflijk smerig. De toegangsprijzen bij NEC zijn belachelijk hoog. De stewards zijn zeer klantonvriendelijk. NEC deelt veel te enthousiast stadionverboden uit. Er zijn bij NEC nog steeds te weinig toegangspoorten, waardoor fans nog steeds lang in de rij moeten staan. NEC wisselde juist in het seizoen 2000-2001 wel vier maal van tenue, waardoor de fans op hoge kosten werden gejaagd.’

De ‘wijze heren’die de VVCS adviseerden bij de nominaties (onder andere Hans Kraay sr., Johan Derksen, Wim Jonk, Jan Reker, Hans Kraay jr., Kees Jansma, Wim Kieft en Han Berger) zetten er echter een groot aantal positieve geluiden tegenover.

NEC – jarenlang gepest met het minst sfeervolle stadion van de eredivisie – speelde in het seizoen 2000-2001 het eerste volledige seizoen in het fraai verbouwde Goffertstadion en zag het toeschouwersgemiddelde sterk stijgen.

De club, die in 2000 het honderdjarig bestaan vierde, speelde het seizoen 2000-2001 aantrekkelijk voetbal – al zakte het na de winterstop wat weg – en lijkt zich van vaste degradatiekandidaat ontwikkeld te hebben tot een stabiele middenmoter.

De club wist een trainer – Johan Neeskens – aan te trekken die uitsluitend positief in het nieuws komt, heeft een technisch directeur – Leen Looyen – met trainersdiploma’s die niet aan de stoelpoten van de hoofdtrainer zaagt, heeft oud-spelers in de trainersstaf – Ron de Groot en Cees Lok – en maakt serieus werk van de jeugdopleiding: NEC wordt in bijna alle nationale jeugdselecties door een of meerdere spelers vertegenwoordigd.

De kritiek dat de club een aantal keren van tenue wisselde, wat de supporters op kosten zou hebben gejaagd, is naar de mening van de ‘nominatiecommissie’ niet terecht. Door te luisteren naar de kritiek van de NEC-supporters werd uiteindelijk juist het rood-zwart-groene shirt gekozen tot thuisshirt.

Maar jurylid Johan Derksen gaf bij de toewijzing van de nominatie aan NEC reeds aan dat het moeilijk is om de Nijmeegse supporters tevreden te stellen. ‘Nijmegenaren nuilen nu eenmaal graag’, wist de hoofdredacteur van VI, die in het Nijmeegse Waterkwartier opgroeide, toen reeds te melden.

Overigens zijn er in het Gastenboek ook voldoende steunbetuigingen voor de nominatie van de Nijmeegse club te vinden.