Mark van Bommel gekozen tot beste speler

20 januari 2002

Mark van Bommel is op het VVCS Profvoetbalgala te Zeist door zijn collega’s gekozen tot Speler van de KPN Eredivisie van het seizoen 2000-2001. Van Bommel ontving de prijs uit handen van zijn schoonvader, Feyenoord-coach Bert van Marwijk. NEC werd uitgeroepen tot club van het seizoen 2000-2001.

Mark van Bommel won de prijs met een vrij ruime voorsprong op Paul Bosvelt en Kevin Hofland, die ongeveer evenveel stemmen vergaarden. Na Dennis Bergkamp was Mark van Bommel pas de tweede speler die in zijn carrière zowel de prijs van Talent van het jaar (in 1999) als die van Speler van het jaar wist te winnen.

 

De Belg Thomas Buffel van Excelsior werd door de spelers gekozen tot Speler van de Toto Divisie 2000-2001. Hij ontving de prijs van zijn landgenoot Luc Nilis.

 

Ook opmerkelijk was de prijs voor Martin Jol, die werd gekozen tot trainer van het seizoen 2000-2001. Hij was de eerste winnende trainer die ooit eerder als speler al een schoen won op het VVCS Profvoetbalgala. Jol werd in 1985 gekozen tot Speler van de Eerste Divisie.

 

Het spannendste was de strijd om de Doelman van het seizoen 2000-2001. Uiteindelijk won Ronald Waterreus deze prijs voor Gabor Babos en Harald Wapenaar.

 

De grootste voorsprong was er in de categorie Talent van het seizoen, die met overgrote meerderheid door Rafael van der Vaart werd gewonnen. Vanwege het trainingskamp van Ajax in Portugal moest Van der Vaart verstek laten gaan; in zijn naam nam Arie van Eijden de prijs in ontvangst.

 

De prijs van club van het seizoen 2000-2001 – niet gekozen door de spelers maar door een commissie van ‘wijze heren’ (waaronder Wim Jonk, Johan Derksen, Hans Kraay jr. en sr., Han Berger en Jan Reker) – ging tenslotte naar NEC.