Afrika Cup: shirt Kameroen trekt nog meeste aandacht

23 januari 2002

Het toernooi om de African Cup of Nations is weinig spectaculair begonnen. In de eerste 8 groepswedstrijden vielen slechts 5 doelpunten. Meeste opschudding veroorzaakte nog het revolutionaire, mouwloze shirt van de ‘ontembare leeuwen’ uit Kameroen

Van de 11 Afrikanen uit de Eredivisie kwamen er de eerste speelronde 10 in actie:

 

In Groep 1 speelde Mahamadou Diarra (Vitesse) de hele wedstrijd mee met gastland Mali in de 1-1 tegen Liberia. Bij Nigeria, dat Algerije met 1-0 versloeg, vielen Garba Lawal (Roda JC) en Tijjani Babangida (Vitesse) samen in de 79ste minuut in.

 

In de groepswedstrijden in Groep 2 viel geen enkel doelpunt. Hans Vonk (Heerenveen) hield dus zijn doel schoon tegen Burkina Faso. Adil Ramzi (PSV) had voor Marokko tegen Ghana kunnen scoren als zijn ploeggenoot Rokki in de 72ste minuut wat minder egoïstisch was geweest en de bal in kansrijke positie had breed gelegd. In deze wedstrijd kwam Faouzi El Brazi (FC Twente) in de 88ste voor Marokko en Matthew Amoah (Vitesse) in de 55ste minuut voor Ghana het veld in.

 

In Groep 3 werd Bonaventure Kalou in de 68ste minuut ingebracht in het doelpuntloze duel Ivoorkust – Togo. De enige wedstrijd zonder ‘Nederlandse’ inbreng was Kameroen – DR Kongo 1-0. Het spel was weinig hoogstaand, maar Les Lions Indomptables verrasten wel met een mouwloos voetbalshirt, dat door Puma speciaal vervaardigd is voor tropische temperaturen als in Mali. Of de ‘basketbalshirts’ ook op het WK gebruikt zullen worden is nog niet bekend.

 

In Groep 4 tenslotte speelde Mido (Ajax) de hele wedstrijd mee in het met 1-0 verloren duel tegen Senegal. Hatem Trabelsi stond in de basis bij Tunesië dat tegen Zambia ook al niet verder kwam dan 0-0.

 

De enige geselecteerde Nederlander die niet in actie kwam was Nordin Boukhari (Marokko). Morgen start de tweede ronde van de Afrika Cup met de wedstrijden Mali – Nigeria en Zuid-Afrika – Ghana.

 

Sites met belangrijk nieuws over de African Cup of Nations zijn op deze site te vinden onder het kopje Linkmachine.