Examen FIFA-spelersagenten: 5 kandidaten geslaagd, 32 gezakt

28 maart 2002

Het Nederlandse examen voor de licentie van FIFA-spelersagent is voor de meeste kandidaten te zwaar gebleken. Slechts 5 van de 37 kandidaten slaagden. Drie van de vijf geslaagden zijn aan de VVCS verbonden. Ad Dieben en Sjef Blatter van de VVCS verkregen via het examen hun licentie en ook Edwin Olde Riekerink van het aan de VVCS gelieerde Soccer Vision behoorde tot het selecte groepje gelukkigen.

De FIFA had reeds aangekondigd dat het examen zwaarder zou worden dan in het verleden. De kandidaten van de VVCS hadden zich dan ook grondig voorbereid. In verschillende sessies werden ze door VVCS-jurist Louis Everard – zelf reeds in het bezit van de licentie – klaargestoomd voor het examen.

 

Buiten ’het klasje van Everard’ slaagden slechts 2 kandidaten voor het examen. In andere landen was het resultaat nog droeviger: in België en Australië bijvoorbeeld – in alle landen vond het examen gelijktijdig plaats – slaagde niemand voor het examen.

 

Het examen, dat is opgebouwd uit 20 vragen, waarvan er 15 door de FIFA en 5 door de KNVB worden aangeleverd, vindt halfjaarlijks plaats.

 

Naast Louis Everard, Ad Dieben en Sjef Blatter van de VVCS zijn nu ook Arnold Oosterveer en Edwin Olde Riekerink van Soccer Vision in het bezit van de officiële FIFA-licentie.

 

Nederland kende totnogtoe 22 bij de FIFA geregistreerde spelersagenten.

 

De Engelstalige versie van de reglementen voor de FIFA-spelersagent is terug te vinden op het adres: www.fifa.com/fifa/handbook/pa/2001/pa.regulations-E.pdf