Jan Kromkamp revalideert vol ongeduld

16 april 2002

Giovanni van Bronckhorst, Robert Pires, Colin Cramb en John Nieuwenburg scheurden de afgelopen weken voor het oog van de camera’s hun kruisband en staan aan het begin van een revalidatie die zeker negen maanden zal duren. AZ-speler Jan Kromkamp liep zijn letstel op de training op en werkt inmiddels in alle rust aan zijn herstel. Hij is vol ongeduld en denkt reeds na 6 of 7 maanden zijn rentree te kunnen maken.

Jan Kromkamp: ‘Het was de dinsdagochtendtraining na de wedstrijd tegen Feyenoord. Het was een onschuldig duel. Ik wilde Robin Nelisse een schouderduw geven en kwam daarbij met mijn voet vast te staan, terwijl mijn knie wegdraaide. Je hoorde het kraken, verschillende jongens trokken wit weg. Het zat fout, maar het was niet meteen duidelijk wat er aan de hand was. De schuifladetest, die een gescheurde kruisband moet constateren, gaf maar een verschil van een halve centimeter aan.’

 

‘Een kijkoperatie moest uitsluitsel geven. Ik zei direct dat als het afgescheurd was ze meteen een nieuwe kruisband erin konden zetten. Ik heb het niet zo op ziekenhuizen en anders zou ik twee keer geopereerd moeten worden. Mijn knie was mooi dun gebleven, dus we hoefden niet langer te wachten tot een zwelling was verdwenen.’

 

‘Bij de kijkoperatie bleek dat de kruisband was ingescheurd en niet afgescheurd. Een kwart zat nog vast, maar het allemaal zo slap dat toch besloten werd om een nieuwe kruisband te plaatsen. Je kunt wel hopen dat je het weer op kunt trainen, maar de kans dat je er alsnog doorheen gaat is te groot.’

 

‘Ze hebben een stuk uit mijn hamstrings genomen en daar mijn kruisband mee gereconstrueerd. Een deel van die hamstring groeit weer aan. Ik heb gehoord dat ze bij topbasketbballers in de NBA niet anders doen. Ik ben geholpen door dokter Barends van het MCA, hier in Alkmaar.’

 

‘Ik ben nu drieëneenhalve week verder, ik revalideer hier bij de club. Of tenminste bij een fysiotherapiecentrum hier aan de Oude Gracht, waarmee AZ een samenwerkingsverband heeft. Dagelijks werk ik twee uur samen met Jochem Douma aan mijn herstel. Ik heb wel even overwogen om in Zeist te revalideren, maar dat vond ik toch te omslachtig.’

 

‘Miel Mans is in november ook door Barends geopereerd en heeft op dezelfde wijze gerevalideerd. Het ziet er bij hem allemaal goed uit, hij is een mooi voorbeeld voor me. Iedereen gaat er van uit dat ik pas begin 2003 hersteld zal zijn, maar ik ga uit van oktober-november. Dan heb ik zes à zeven maanden gerevalideerd, dat moet toch voldoende zijn?’

 

‘Ik heb nog een brace om, maar kan al weer lopen. Ik lig voor op het schema, al weet ik dat ik niet te snel moet gaan. Ik ben 3 à 4 kilo aan spiermassa in mijn linkerbeen kwijtgeraakt. Die moeten zo snel mogelijk weer terugkomen.’