Achtergronden nominaties Spieren voor Spieren Profvoetbalgala

22 juli 2002

De genomineerden voor het Spieren voor Spieren Profvoetbalgala 2002 zijn vorige week bekend gemaakt en meer dan tweehonderd profvoetballers hebben hun stem reeds op de hen toegestuurde stembiljetten uitgebracht. De lijst van genomineerden is samengesteld door een selecte groep van vertegenwoordigers uit alle geledingen van de voetbalwereld. In de meeste categorieën waren de voordrachten zeer eensgezind, in andere gevallen kostte het meer moeite om tot de uiteindelijke drie genomineerden te komen.

Bij de categorie Speler van het seizoen 2001-2002 werden meer namen genoemd dan die van de uiteindelijke genomineerden Van Bommel, Chivu en Van Hooijdonk. De naam van Shinji Ono viel bijvoorbeeld en – misschien enigszins verrassend – ook die van NAC-speler Alfred Schreuder. Maar vooral de Deen Jon-Dahl Tomasson kon op veel steun rekenen. Wanneer er vier namen voorgedragen hadden mogen worden dan was de nieuwe aanwinst van Milan er zeker bij geweest.

 

 

Ook bij de Speler van de Gouden Gids Divisie vielen een aantal spelers net buiten de boot. Michel Breuer, Rahim Ouedraogo en Ivan Cvetkov werden genoemd, maar vooral Henk Vos en John Feskens kwamen maar weinig tekort om op de definitieve lijst met kandidaten te komen.

 

In het verleden was bij de categorie Talenten onduidelijkheid over wanneer iemand nog een talent was en wanneer ‘talent af’. In Duitsland wordt een speler van 23 jaar nog steeds als een jong talent gezien, maar in Nederland kunnen sommige 21-jarige spelers al niet meer als zodanig betiteld worden, omdat ze alweer heel wat jaren meelopen. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Ajacied Andy van der Meyde. Daarom werd besloten om voor deze categorie voortaan een maximum-leeftijd van 20 jaar in te stellen, gerekend op 1 juni na afloop van het betreffende seizoen.

 

Niettemin leverde dat nog een groot aantal kandidaten op. Nicky Hofs (Vitesse) werd genoemd, net als zijn teamgenoot Mahamadou Diarra en ook Feyenoorder Glen Loovens en de inmiddels bij PSV spelende Arjen Robben. Uiteindelijk werd toch de voorkeur gegeven aan Groninger Jordi Hoogstrate, Feyenoorder Robin van Persie en Ajacied Mido.

 

Het eenvoudigste was de keuze bij de keepers. De namen van Stefan Postma en Fred Grim werden weliswaar in overweging genomen, maar uiteindelijk koos men algemeen voor het drietal Wapenaar, Waterreus en Zoetebier.

 

De keuze in de categorie met trainers is altijd lastiger. Wordt er alleen gekeken naar prestaties of worden ook andere criteria in overweging genomen? Henk ten Cate werd uiteindelijk genomineerd vanwege de aantrekkelijke en herkenbare speelstijl van de elftallen die hij onder zijn hoede heeft, zoals in het verleden Vitesse en het afgelopen seizoen zeker ook NAC. Robert Maaskant is een jonge trainer die met beperkte middelen in drie jaar tijd twee keer wist te promoveren met RBC Roosendaal. De prestatie van Bert van Marwijk in Rotterdam behoeft geen nadere toelichting.

 

Opvallend is het ontbreken van de trainer van bekerwinnaar en landskampioen Ajax, Ronald Koeman. Dat was geen makkelijk besluit, maar het moge duidelijk zijn dat wanneer Koeman de lijn in zijn eerste volledige seizoen bij de Amsterdammers doorzet hij volgend jaar op de lijst staat.

 

Bij de genomineerden voor de titel Club van het jaar viel de keuze vrij eenvoudig op Feyenoord, RBC Roosendaal en FC Utrecht. Dit is de enige categorie waarin niet de spelers zelf, maar een vakjury de uiteindelijke winnaar zullen kiezen.

 

Het Spieren voor Spieren Profvoetbalgala, waarop de prijswinnaars bekend gemaakt zullen worden, vindt op 4 september a.s. plaats in Veldhoven.