Gemeentesubsidies

21 augustus 2002

Deze week is het betaald voetbal weer losgebarsten. Aan het begin van het nieuwe seizoen bespreekt de VVCS een aantal thema’s. Vandaag de subsidieregelingen.

Dit weekend is het betaald voetbal weer losgebarsten, mèt een groot aantal nieuwe aanwinsten. Ondanks de financiële krapte  kon elke club toch minstens een paar nieuwe gezichten aan de supporters tonen. Sommige clubs omdat ze in het verleden verstandig financieel beleid gevoerd hadden, andere clubs omdat de gemeente zo vriendelijk was om ruim bij te springen.

 

Dit leidde tot heftige reacties, omdat zo sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie. Sommige financieel gezonde clubs schrapten spelers vanwege de vraagprijs van hun verlanglijstje, en zagen vervolgens toe dat meer armlastige BVO’s uitsluitend gemeentesubsidies wel in staat waren de betreffende spelers een passende aanbieding te doen.

 

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik pleitte daarop voor een landelijke regeling voor subsidies aan clubs. Tsjalle van der Burg, econoom aan de Universiteit Twente, meende in De Volkskrant zelfs dat een dergelijke regeling doorgetrokken zou moeten worden naar Europees niveau.

 

De VVCS is van mening dat Van den Herik terecht pleit voor richtlijnen ter voorkoming van ongelijkheid tussen de diverse gemeenten. Ook de wens tot Europese richtlijnen is opportuun. De VVCS weet dat deze problematiek zeker de aandacht heeft van de Europese Commissie. De Commissie wil graag dat in de toekomst op Europese schaal dezelfde richtlijnen worden gehanteerd.