KNVB heroverweegt beperking binnenlandse transfers

29 augustus 2002

De KNVB lijkt onder druk van het protest van de Centrale Spelersraad (zie bericht van gisteren) de sluiting van de binnenlandse transfermarkt per 1 september a.s. te heroverwegen.Door deze aangekondigde maatregel zouden honderden werkloze profvoetballers in elk geval de komende vier maanden zonder werk blijven. Persvoorlichter Rob de Leede van de KNVB heeft aangegeven dat de KNVB vandaag of morgen met een definitief standpunt naar buiten komt.

De Centrale Spelersraad heeft van alle kanten bijval gekregen voor haar beslissing niet in te stemmen met de sluiting van de transfermarkt per 1 september a.s. Wanneer de KNVB toch vast blijft houden aan deze in de ogen van de CSR ontoelaatbare beperking van de bewegingsvrijheid van de spelers, zal de CSR de gang naar de rechter maken.

De VVCS steunt de CSR. ‘Een grote groep spelers die werk zoekt, kan op deze wijze geen kant meer op’, zegt Louis Everard, jurist van de VVCS. Ook Gerard Slager, directeur van de federatie van profclubs (FBO) spreekt van een ‘aanfluiting’: ‘Dit heeft niets meer te maken met het normale arbeidsrecht.’ Ook de spelersmakelaars denken dat de maatregel niet houdbaar is. John Linse: ‘Deze regeling en het vrije verkeer van werknemers vloeken enorm met elkaar.

In De Gelderlander wordt vandaag het voorbeeld aangehaald van de 29-jarige Dennis te Braak, die twaalf jaar betaald voetbal speelde bij De Graafschap, VVV en Heracles. Hij zit dit jaar voor het eerst thuis.

Te Braak: ‘Ik moet elke week solliciteren van het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen), maar daar kunnen ze me ook niet helpen. Ik ben op zoek naar werk, maar wordt daarin belemmerd. Vanaf 1 september kan ik nergens meer naar toe.’

De krant vraagt zich ook af wat er gebeurt als bijvoorbeeld twee keepers samen naar de training rijden en betrokken raken bij een auto-ongeluk. In dat geval zou maandenlang een speler onder de lat moeten staan.

Geconfronteerd met dit niet denkbeeldige scenario spreekt KNVB-voorlichter De Leede over ‘uitzonderingen, die aanleiding voor dispensatie zouden kunnen zijn’. Maar dat de basis voor de nieuwe maatregel wankel is, wordt van alle kanten bevestigd.

De Leede: ‘Transfers van en naar buitenlandse clubs zijn na dit weekeinde in elk geval verboden. Maar de mogelijkheid bestaat dat in Nederland de transfermarkt langer open blijft. Vandaag of morgen komen we met ons definitieve standpunt naar buiten.’

De CSR laat echter weten dat de KNVB ook voor het invoeren van de internationale transfertermijnen de instemming van de spelersraad benodigt. De CSR heeft in haar brief aan de KNVB reeds laten weten dat daarbij de afwijkende overschrijvingstermijnen van de betrokken landen gerespecteerd dienen te worden. Zo hanteert Japan als uiterste overschrijvingstermijn voor internationale transfers de datum van 1 oktober. Nederlandse spelers zouden in dat geval volgens de CSR de gehele maand september naar een Japanse club moeten kunnen overstappen.