Duitse voetballers verdeeld over inleveren salaris

17 januari 2003

Volgens een enquête van het blad Kicker onder 242 spelers uit de Bundesliga blijken de Duitse profvoetballers verdeeld in hun bereidheid om bij financiële nood van de werkgever een deel van hun salaris in te leveren.

Het wordt steeds vaker overwogen: om de financiële crisis het hoofd te kunnen bieden willen clubs hun spelers vragen (of in sommige gevallen: onder druk zetten) om een deel van het salaris in te leveren.


Uit een enquête van het blad Kicker blijkt dat 25,8 % van de Duitse spelers hier in geen geval aan wenst mee te werken. Maar het blijft een gevoelig thema want nog eens 21,7 % van de 242 ondervraagde spelers wenste op deze vraag geen antwoord te geven. Het lijkt aannemelijk dat deze schroom vooral bij spelers ligt die bezwaren hebben tegen het inleveren van een deel van hun salaris.


Van de overgebleven 52,5 % wenst 17,2 % niet meer dan 3 % van het salaris in te leveren. 23,4 % is bereid tot maximaal 10 % in te leveren en 11,9 % is zelfs bereid om een groter deel op te geven.


Ben je bereid om wanneer je club in zware financiële nood verkeert, van een deel van je salaris af te zien?


1. Nee, in geen geval                       25,8 %

2. Ja, maar maximaal 10 %              23,4%

3. Ja, maar maximaal 3 %                17,2 %

4. Ja, zonder een maximum              11,9 %

5. Geen commentaar                         21,7 %


Van een geheel andere orde was de vraag wie de Bundesliga-spelers momenteel als de beste speler ter wereld beschouwen. Opvallend was dat Ruud van Nistelrooy hierbij tot de vijf meest genoemde spelers behoort.


Het grootste aantal stemmen kreeg Zinedine Zidane (25,4 %), op geringe afstand gevolgd door Ronaldo (22,6 %), op plaats drie staat Thierry Henry (11,1 %), daarna volgt Van Nistelrooy als enige speler die niet op het WK actief was (6,2 %), en de top 5 wordt afgesloten door Filippo Inzaghi (5,3 %).