Louis Laros loopt stage bij VVCS

31 januari 2003

Vitesse-speler Louis Laros is vanaf deze maand werkzaam als stagiair bij de VVCS. De langgeblesseerde linkspoot werkt tegelijkertijd aan zijn herstel, maar binnenkort wordt duidelijk of de gevreesde afkeuring voor betaald voetbal niet toch onvermijdelijk is.

Hoe gaat het met je blessure?

Laros: ‘Daar komt binnenkort meer duidelijkheid over. Ik heb rond nieuwjaar drie injecties gehad, waarvan over een week of twee de resultaten zichtbaar zouden moeten zijn. Op 24 december, 31 december en 6 januari is een soort dikke gel mijn knie ingespoten dat zich moet gaan hechten tussen de gewrichten. Het is de laatste strohalm om de kraakbeenproblemen in mijn rechterknie te verminderen.’Je bent al een paar jaar aan het sukkelen.

Laros: ‘Ja, het is allemaal begonnen in april 1999 toen ik in de uitwedstrijd bij NEC in botsing kwam met Dennis Gentenaar. Het begin van het volgende seizoen stond ik er weer, maar aan het eind van dat jaar had ik op de training een soortgelijke botsing met Jevric. Toen was het echt mis en lag ik er voor zestien maanden uit.’


Het afgelopen seizoen heb je toch 15 wedstrijden gespeeld.

Laros: ‘Ja, het merendeel als invaller en met hulp van veel pijnstillers. Ik ben nooit echt fit geweest. Ik maakte geen felle bochten meer, liep er altijd omheen. In mei 2002 is er een kijkoperatie uitgevoerd. Daarbij bleek ik een flink gat in mijn kraakbeen te hebben. Dit seizoen heb ik niets meer gespeeld. Ik mis gewoon de laatste twintig procent.’


Je hebt nu je toevlucht genomen tot een nieuw product.

Laros: ‘Dat klopt, het komt uit de Verenigde Staten en is in Nederland nog niet op de markt. We hebben het uit België moeten halen. Het heet Synvisc en ik ben erop attent gemaakt door een kennis. De fysiotherapeut van Vitesse, Jos Kortekaas, heeft daarna nog extra research gedaan en kwam tot de conclusie dat het de moeite van het proberen waard was. Voor zover bekend zijn de resultaten bemoedigend, al is het product nog niet bij topsporters getest. Dokter Heyboer van het Dijkzigt-ziekenhuis in Amsterdam heeft de injecties uiteindelijk toegediend.’


Het klinkt allemaal een beetje experimenteel.

Laros: ‘Misschien wel, maar het is een natuurlijk product, dus ik hoef niet bang te zijn dat het nog meer kapot maakt. Ik verwacht er ook niet teveel van, maar ik vond dat ik het moest proberen. In maart wordt ik 30, maar ik heb al problemen sinds mijn 27ste. Ik vond het te vroeg om het zomaar op te geven.’


Toch ga je nu al stage lopen bij de VVCS.

Laros: ‘Ja, het lijkt me heel interessant om spelers te begeleiden. Ik heb genoeg vrije tijd. Technisch directeur Jan Streuer vond het goed zolang het niet ten koste ging van Vitesse. ’s Ochtends revalideer ik op Papendal en ’s middags heb ik tijd voor de VVCS. Laatst ben ik nog met Edwin de Kruijff mee geweest naar RKC. Dat schepte nogal wat verwarring. Ik hoorde dat er wat spelers meteen naar Marcel Brands waren gestapt met de vraag hoe het toch mogelijk was dat RKC in deze moeilijke tijden toch weer een nieuwe speler als Laros wilde aantrekken.’


Je wil ook je trainingsdiploma’s halen?

Ja, ik volg momenteel ook de versnelde cursus Oefenmeester 2. In december ben ik geslaagd voor Oefenmeester 3. We hebben een leuke groep met onder andere Johan de Kock, Jack de Gier, Willem Korsten, Marco Heering, Jan-Willem van Ede en Gaston Taument.’


Wanneer loopt je contract af bij Vitesse?

Laros: Dat loopt nog anderhalf jaar door tot juli 2004. In 1995 tekende ik een vierjarig contract, dat later is opengebroken en nog eens met vijf jaar verlengd.’


Andere tijden…

Laros: ‘Tja, dat is een geluk bij een ongeluk. Inmiddels is er bij de clubs inderdaad veel veranderd.’