VVCS bezoekt spelersgroep FC Volendam

11 februari 2003

De voltallige selectie van FC Volendam is in het spelershome van het Veronica-stadion bijgepraat door een uitgebreide delegatie van de VVCS. De spelers werden allereerst geïnformeerd over de actuele ontwikkelingen in het betaald voetbal. Daarna bood de VVCS hulp bij een aantal specifieke problemen van de Volendamse spelersgroep.

De juridische medewerkers van de VVCS, Ad Dieben en mr Louis Everard, contractbegeleider Edwin de Kruijff en stagiair Louis Laros waren naar Volendam afgereisd om de nummer 6 van de Gouden Gids Divisie bij te praten over de laatste stand van zaken op tal van terreinen die voor de spelers van belang zijn.


Overleg tussen de spelersraad en de VVCS, v.l.n.r.: Carel Bartelse, Misha Salden,

Gerry Koning, Edwin de Kruijff, Louis Everard en Ad Dieben. Op de voorgrond Louis Laros.

Zo kwamen onder meer de CAO ter sprake, de strijd om de televisierechten, de inkomsten uit de computerspellen, het CFK en het nieuwe transfersysteem.

De meeste spelers hadden wel iets gehoord over de compensatievergoeding voor opleidingskosten die voor spelers onder de 23 jaar, die aan het eind van hun contract naar een buitenlandse club verhuizen, voortaan betaald moet worden.


De spelers kregen nu te horen dat Volendam in Nederland in Categorie 2 is ingedeeld. Dat wil zeggen dat voor een speler onder de 23 die naar het buitenland vertrekt in principe € 60.000 per opleidingsjaar betaald moet worden. Een praktijkvoorbeeldje maakt echter duidelijk dat de berekeningen iets ingewikkelder tot stand komen. 


Voorbeeld: een speler van 21 jaar, die al vanaf zijn twaalfde jaar bij Volendam speelt, kan naar Borussia Dortmund. Dan moet de Duitse club aan Volendam € 480.000 voor de opleidingskosten betalen.

 

Van jaar 12 tot 15 behoort een speler namelijk altijd tot Categorie 4 en daarvoor staat € 10.000 per opleidingsjaar. Wanneer een speler van een Categorie 2-club verhuist naar een club uit Categorie 1 wordt het gemiddelde van die twee categorieën genomen: de vergoeding in Categorie 1 is € 90.000 per opleidingsjaar, dus het gehanteerde gemiddelde bij een overgang van Volendam naar Dortmund is € 75.000. De totale vergoedingssom van € 480.000 is dus opgebouwd uit 3 jaar x € 10.000 plus 6 jaar x € 75.000.


Na afloop van het centraal overleg besprak de Volendamse spelersraad (bestaande uit Misha Salden, Carel Bartele, Gerry Koning en Jermaine Holwijn) met de VVCS-delegatie de huidige problemen van de Volendammers bij de premieonderhandelingen. Afspraken die met algemeen directeur Dick Schneider waren gemaakt werden na diens plotselinge vertrek door het bestuur terzijde geschoven.


De Volendamse spelersraad probeert met name de premievoorwaarden voor geblesseerde en geschorste spelers te verbeteren. De VVCS gaat zich in de zaak verdiepen en heeft de selectie alle hulp toegezegd.