Achtergronden nominaties Profvoetbalgala

28 april 2003

De genomineerden voor het VVCS Profvoetbalgala 2003 zijn bekend gemaakt en honderden profvoetballers zullen de komende weken in iedere categorie hun stem op een van hen uitbrengen. De lijst van genomineerden is samengesteld door een selecte groep van vertegenwoordigers uit alle geledingen van de voetbalwereld. In de meeste categorieën waren de voordrachten zeer eensgezind, in andere gevallen kostte het meer moeite om tot de uiteindelijke drie genomineerden te komen.

Bij de categorie Profvoetballer van het seizoen 2002-2003 werden meer namen genoemd dan die van de uiteindelijke genomineerden Van Hooijdonk, Kezman en Kuijt. De namen van de Ajacieden Cristian Chivu, Rafael van der Vaart en ook Hatem Trabelsi vielen, maar uiteindelijk bestond er toch een duidelijk voorkeur voor de drie genomineerden.

 

Vorig seizoen werden de verkiezingen gedomineerd door Feyenoord


Bij de Profvoetballer van de Gouden Gids Divisie viel een aantal spelers net buiten de boot. Rik Platvoet, Koen van de Laak, Gijs Luirink, Ferry Bodde en Peter Hofstede werden genoemd, maar vooral ADO Den Haag-speler Romeo Castelen kwam maar weinig tekort om op de definitieve lijst met kandidaten te komen.


Bij de categorie Talenten had Nigel de Jong de pech dat er slechts drie spelers genomineerd konden worden en niet vier, want in dat geval had hij er zeker bijgezeten. Opvallend is dat de 21-jarige Steven Pienaar vóór dit seizoen pas acht wedstrijden op het hoogste niveau achter zijn naam had staan, terwijl de pas 19-jarige Arjen Robben alweer aan zijn derde seizoen op het hoogste niveau bezig is. Samen met Wesley Sneijder, die pas dit jaar in de eredivisie debuteerde, zullen zij strijden om de titel in deze categorie.


Ook bij de keepers werd slechts een beperkt aantal namen genoemd. Zo werd Harald Wapenaar, de afgelopen twee seizoenen reeds genomineerd, in overweging genomen en gingen er ook stemmen op om de nieuwe Feyenoord-doelman Patrick Lodewijks te nomineren. Uiteindelijk viel de keuze toch duidelijk op het drietal Babos, Gentenaar en Waterreus.

 

Ook de keuze in de categorie trainers was vrijwel unaniem, al werden de winnaars van de afgelopen twee seizoenen – Martin Jol en Bert van Marwijk – ook dit jaar weer genoemd. Guus Hiddink werd gekozen vanwege de overtuigende wijze waarop hij – daar mogen we toch wel vanuit gaan – met PSV de landstitel zal behalen. Ronald Koeman werd genomineerd vanwege de uitstekende resultaten en het aansprekende voetbal van Ajax in de Champions League. Johan Neeskens tenslotte werd gekozen op een moment dat NEC een plaats op de ranglijst inneemt die voldoende is voor UEFA Cup-voetbal, en dat zou voor het eerst in de geschiedenis zijn van de Nijmeegse club. Het is voor NEC en Neeskens te hopen dat hij die plaats de komende weken vast weet te houden.

Opvallend is het dat de drie genomineerden tijdens het WK 98 – samen met Frank Rijkaard – de trainersstaf vormden van het Nederlands elftal.


Bij de genomineerden voor de titel Club van het jaar viel de keuze vrij eenvoudig op Ajax, Feyenoord en PSV. Dit is de enige categorie waarin niet de spelers zelf, maar een vakjury de uiteindelijke winnaar zal kiezen.