Mateja Kezman gehuldigd als speler van het jaar

1 juni 2003

Mateja Kezman is voorafgaande aan de finale om de Amstel Cup op het VVCS Profvoetbalgala gehuldigd als Beste speler van het seizoen 2002-2003. Kezman werd door zijn collega-voetballers verkozen boven Pierre van Hooijdonk en Dirk Kuijt. Ook de winnaars in de overige categorieën werden op een tropische boottocht door de Rotterdamse haven letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet.

Omringd door vrienden en familie – zijn moeder was speciaal voor de uitverkiezing uit Joegoslavië overgekomen – liet Mateja Kezman het feest tevreden aan zich voorbij trekken. In zijn vaderland wordt er ook een Voetballer van het jaar gekozen – dit seizoen werd Vukic, van Kezmans oude club Partizan Belgrado gekozen,  maar een gala zoals de VVCS nu alweer voor de 19e keer organiseerde, nee dat kenden ze in Joegoslavië niet.


Alle prijswinnaars bijeen aan dek van de James Cook

Mateja Kezman was zijn concurrenten Pierre van Hooijdonk en Dirk Kuijt ruim voorgebleven. Van Hooijdonk en Kuijt waren uiteraard niet op de boot aanwezig, maar in volle voorbereiding voor de finale om de Amstel Cup later die dag.


Wel aanwezig waren de drie genomineerden om de Titel ‘Talent van het jaar’. Arjen Robben ging uiteindelijk met de trofee aan de haal, maar het verschil met vooral Steven Pienaar was maar enkele stemmen geweest. En eigenlijk had ook Wesley Sneijder voor zijn stormachtige entree in Ajax I de prijs wel verdiend.


Verrassend was de ruime winst van keeper Dennis Gentenaar, boven Ronald Waterreus en Gabor Babos. Niet vanwege de keeperskwaliteiten de NEC-doelman, maar vanwege het feit dat zelden een doelman van buiten de Top-3 deze prijs wint. Hans van Breukelen, die de trofee uitreikte, meende dat alleen Ruud Hesp in zijn Roda-periode eens was verkozen.


Donny de Groot (Emmen, volgend jaar FC Utrecht) won de prijs van Beste speler van de Eerste divisie voor Roy Hendriksen (Helmond Sport) en Roy Stroeve (ADO Den Haag).


Trainer van het jaar werd Ronald Koeman, die zijn twee goede vrienden Johan Neeskens en Guus Hiddink – tijdens het WK 98 vormde zij de trainersstaf van Oranje – voorbleef.


PSV werd, voor Ajax en Feyenoord, gekozen tot club van het jaar. De oeuvre-prijs ging tenslotte naar twee spelers die deze eer naar de mening van de VVCS evenzeer verdienden. Twee jaar geleden werd deze prijs voor het eerst uitgereikt aan Luc Nilis. Vorig jaar werd John Bosman voor zijn enorme verdiensten voor het Nederlands voetbal onderscheiden.


Dit seizoen namen twee coryfeeën na een geweldige carrière afscheid als actieve speler: Aron Winter en Jan Heintze. Niet alleen waren zij al die jaren buitengewoon succesvol geweest, maar bovenal toonden zij zich in binnen- en buitenland steeds een sieraad voor het Nederlands voetbal.


Aron Winter was helaas reeds op vakantie – hij zal de prijs later ontvangen – maar Jan Heintze liet zich met genoegen het diamantje opspelden door een trotse Jan Reker, bij wie de jonge Deen in 1982 in zijn eerste seizoen in Nederland een jaar in huis woonde.