Achtergronden nominaties Profvoetbalgala

24 mei 2004

Meer dan 350 spelers uit het Nederlands betaald voetbal hebben inmiddels hun stem uitgebracht voor de verkiezing van de Voetballer van het Seizoen 2003-2004. Daarbij zit geen formulier van Peter Uneken. De Den Bosch-speler liet het Brabants Dagblad weten op deze wijze te protesteren tegen het feit dat hij zelf niet genomineerd was. Ook voor hem: een kleine uitleg over de procedure van de nominaties.

De lijst van genomineerden wordt samengesteld door een selecte groep van vertegenwoordigers uit alle geledingen van de voetbalwereld. Deze vertegenwoordigers, waarvan een aantal bijna uitsluitend het voetbal in de Gouden Gids Divisie volgt, krijgen door de VVCS in eerste instantie een lijst met 10 à 12 spelers voorgelegd waaruit ze drie namen moeten kiezen. Wanneer deze vertegenwoordigers een speler willen voordragen die in eerste instantie niet op deze uitgebreide lijst staat, dan is daar ook gelegenheid voor.

Vervolgens worden deze voordrachten verzameld. Gekeken wordt dan welke drie spelers het vaakst voorgedragen zijn om uiteindelijk genomineerd te worden. In de meeste categorieën zijn de voordrachten zeer eensgezind, soms is het verschil tussen de nummer drie en vier, en dus uiteindelijk tussen wel en niet genomineerd worden, minder groot.


Peter Uneken (foto: Proshots)

Ook Peter Uneken stond op de uitgebreide lijst, net als bijvoorbeeld zijn ploeggenoot Koen van de Laak. Maar uiteindelijk werd Uneken simpelweg niet vaak genoeg voorgedragen om tot de drie uiteindelijk genomineerden door te dringen. Uneken mag dan het VI-klassement gewonnen hebben – wie zei er ook weer dat voetballers die punten niet zo belangrijk vinden? – daaraan kan nog niet het recht ontleend worden om genomineerd te worden voor de door de spelers gekozen voetballer van het jaar.

Was Peter dan zo ongelukkig om net buiten de boot te vallen? Nou, eerlijk gezegd waren er spelers die dichter bij de top drie zaten. Zo was het VVV-er Marcel Meeuwis die nog het dichtste de uiteindelijk genomineerden benaderde.

Dus Peter, soms win je als voetballer een verkiezing, en veel vaker win je hem niet. Als je wint dan moet je daar heel blij mee zijn, en we feliciteren je dan ook hartelijk met je VI-verkiezing. En als je verliest, dan kun je dat meer of minder teleurgesteld accepteren. Je kunt je dan troosten met de wetenschap dat je je in goed gezelschap bevindt, want ook Dennis Gentenaar, Wesley Sneijder en Mateja Kezman werden uiteindelijk, ondanks een goed seizoen, niet genomineerd.

En ja, je kunt ook beledigd je stembiljet doorscheuren en in de krant roepen dat de verkiezing wat jou betreft geen waarde meer heeft. Dat riep onze nationale trots bij het Eurovisie songfestival ook, dus ook met die reactie sta je niet alleen. Het is maar welk gezelschap je verkiest.